Партньорите от AUKUS Австралия, Великобритания и Съединените щати водят дискусии с Канада, Япония и Нова Зеландия за потенциално сътрудничество по проекти за отбранителни технологии. Това съобщи агенция Ройтерс.

Партньорството за отбранителни технологии AUKUS ще достави ядрени подводници на Австралия през следващото десетилетие и си сътрудничи в други модерни разработки на оръжия, които според тях ще засилят възпирането в Индо-Тихия океан, на фона на натрупването на военноморски сили на Китай.

Австралийските, британските и американските лидери посочиха, че нови партньори могат да допринесат за така наречения AUKUS "Втори стълб", който не включва атомни подводници. "Ние се консултираме с Канада, Нова Зеландия и Република Корея, за да идентифицираме възможностите за сътрудничество за разширени способности по стълб II на AUKUS", отбелязаха лидерите в съвместно изявление.

Канадският министър на отбраната Бил Блеър заяви по-рано този месец, че Канада преговаря с AUKUS за присъединяване към проекти, но не даде подробности.

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс изтъкна, че консултацията е "продължение на внимателното, съзнателно проучване на Нова Зеландия при последователни правителства на това какво би означавало ангажирането с AUKUS стълб 2 за нас като страна в стратегически и икономически план".

Канада също иска да е част от AUKUS

Канада също иска да е част от AUKUS

Страната вече води дискусии за присъединяване