Канада води дискусии за присъединяване към разширено споразумение AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия, създадено за противодействие на нарастващото военно влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. Това заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър, цитиран от "Ройтерс".

Канада обяви, че иска да се присъедини към втория стълб на AUKUS, който ще си сътрудничи в нови военни технологии, включително изкуствен интелект и квантово изчисление, но досега не е разкрила подробности за тези разговори.

"Имаше важни дискусии относно процеси и платформи на базата на конкретни проекти за това къде други страни, включително Япония и ние, може да участваме", поясни Блеър в Токио, където се срещна с японския си колега Минору Кихара.

Той посочи, че с Кихара са обсъдили пакта AUKUS, който вече обмисля да работи с Япония. Първоначалната фаза на AUKUS включва тримата членове основатели, работещи върху технологията за ядрени подводници за Австралия.

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

Във втория етап на партньорството, наречен Стълб II

Блеър, който за втори път посети Япония като министър на отбраната, пристигна в Токио от Южна Корея, която също преговаря за роля в AUKUS.

Канада търси по-голяма роля в сигурността в Азия и е превърнала изграждането на по-дълбоки връзки с Япония и Южна Корея в свой приоритет. Тъй като нейните ангажименти за отбрана се разширяват у дома и в чужбина, страната разширява военните разходи.

"Следващата година бюджетът за отбрана ще се увеличи с 27% спрямо тази година и, честно казано, през следващите три или четири години разходите ни за отбрана ще се утроят", прогнозира Блеър.

Той и Кихара обсъдиха и китайските нахлувания на японска територия, които миналия месец накараха Токио да изпрати протестна нота до Пекин.

Загрижеността относно тази китайска военна дейност може да бъде обсъдена на среща на министрите на отбраната на Г-7 в Италия следващия месец, заяви Блеър.

"За нас е важна възможност да проведем разговор между партньорите от Г-7 за някои от дейностите, които засягат за Япония, Канада, Съединените щати и други".

Русия е сериозно притеснена от разширяването на AUKUS

Русия е сериозно притеснена от разширяването на AUKUS

Захарова: Това отново е блокова основа за формиране на натоцентрична инфраструктура в региона с далечни последици