Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази в четвъртък сериозната загриженост на Москва относно "сериозното разширяване" на тристранния пакт за сигурност между Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати, по-известен като AUKUS. 

"Това не е просто военно-технологична платформа, това отново е блокова основа за формиране на натоцентрична инфраструктура в региона с далечни последици за стабилността и сигурността на целия Азиатско-тихоокеански регион", каза Захарова.

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Дотогава ще има редовно ротационно разполагане на американски и британски подводници в Австралия

"Това всъщност е нарушение на съществуващия баланс, който осигуряваше стабилност", добави тя.

По-рано Китай предупреди, че трите страни са "отишли по-далеч по опасен път" след решението на пакта AUKUS да укрепи капацитета на Австралия за ядрени подводници.

Москва и Пекин внимателно анализират действията на Запада, насочени към популяризиране на AUKUS. Според Захарова, "Русия и Китай тясно координират позициите си на международната арена".

По-рано администрацията на президента на САЩ обяви намерението си да създадат британско-американски ротационни сили в Австралия. Като също обяви разполагането на американски атомни подводници и учения с участието на САЩ и Великобритания.

Пактът AUCUS - заплаха за мира според Русия и Китай
Обновена

Пактът AUCUS - заплаха за мира според Русия и Китай

Австралия, Великобритания и САЩ са "поели по опасен път"