Нова Зеландия поиска от Австралия да й помогне да възстанови въоръжените си сили, в резултат на което двете страни планират споразумение за военно сътрудничество, съобщи Reuters.

Чрез плана ANZAC, кръстен на съвместни сили от Първата световна война, армията на Нова Зеландия ще подобри оперативната си съвместимост с повече сътрудничество по отношение на обучението, способностите, готовността и личния състав. Обект на сътрудничеството е предвидено да бъде подготовката на войските със специално предназначение.

Също така планът ще помогне за военна стандартизация между силите от алианса Five Eyes, а именно САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

"Като близки съседи и съюзници имаме взаимен ангажимент да подкрепяме сигурността на другия", каза в изявление началникът на новозеландската армия генерал-майор Джон Босуел.

Споразумението за военно сътрудничество идва в момент на повишено геополитическото напрежение в Тихия океан.

Сделката се основава на споразумение от 2018 г. за поддържане на регионалната стабилност и подобряване на ефективността на съвместните операции със сътрудничество в областта на логистиката, комуникацията и обучението.