Австралийската полиция е нахлула в дома на журналист, който съобщава, че правителството обмисля таен план да шпионира своите граждани. Австралийската федерална полиция е изпълнявала заповед за претърсване като част от разследване на предполагаемото изтичане на класифицирана информация, съобщава БиБиСи.

News Corp Австралия осъжда претърсването на дома на Аника Смитърст като "скандално и тежко престъпно". Журналистите изразяват тревога за нахлуването.

Говорител на медиите в парламента го определя "скандален ход, който трябва да засяга всички австралийци, които ценят свободата си в отворено общество".

Асоциацията на медиите обвини полицията, че се стреми да "накаже журналист, че съобщава за легитимна новина, която очевидно е в обществен интерес".

Смитърст, която е редактор по национална политика на Sunday Telegraph и други издания на News Corp Австралия, съобщи, че австралийските министерства на отбраната и вътрешните работи обсъждат предложение, което ще предостави нови правомощия на австралийската дирекция за сигнали (ASD), агенция за кибернетична информация.

Тя пише, че според плана, имейлите, банковите документи и текстовите съобщения на австралийците могат да бъдат достъпни за ASD, ако двете министерства дадат своето одобрение. Понастоящем на ASD не е позволено да шпионира австралийците, въпреки че местната шпионска агенция ASIO може да разследва граждани с разпореждане.

Статията на смитърст включва изображения от строго секретен документ.

Двете министерства и ASD публикуват съвместно изявление, в което се казва: "Няма предложение за увеличаване на правомощията на ASD за събиране на разузнавателни данни за австралийците или за прикрит достъп до техните лични данни".

Полицията е била в дома на смитъсрт във вторник, повече от седем часа, според Sydney Morning Herald. Постановлението позволява на полицията да претърси компютъра и мобилния й телефон.

"Тази заповед се отнася до публикуваната на информация, класифицирана като служебна тайна, което е изключително сериозен въпрос, който има потенциал да подкопае националната сигурност на Австралия", се казва в изявление на федералната полиция.

News Corp Австралия, която е собственост на Рупърт Мърдок, News Corp, заяви, че нападението е "опасен акт на сплашване".

"Това, което е станало тази сутрин, изпраща ясни и опасни сигнали на журналисти и редакционни бюра в Австралия", се казва в него.

Отделно във вторник Бен Фордхам, известен радио журналист, заяви, че правителството разследва как е получил информация, че шест лодки, които превозват търсещи убежище, наскоро са се опитали да стигнат до Австралия.

"Шансовете да разкрия източниците си е нула. Не днес, не утре, следващата седмица или следващия месец. Няма надежда и в ада това да се случи", коментира Фордхам.