Австралия ще въведе закони, даващи на работещите право да игнорират обаждания и съобщения от шефовете си в извънработно време, съобщава "Ройтерс".

Предвижда се и налагане на глоби на работодатели, които нарушават правилото.

"Правото на изключване" е част от поредица промени в законите за трудовите отношения, предложени от федералното правителство съгласно законопроект, който ще защити правата на работещите и ще помогне за възстановяване на баланса между професионалния и личния живот.

Подобни закони, които дават право на служителите да изключват устройствата си, вече са в сила във Франция, Испания и други страни в Европейския съюз.

Повечето от сенаторите вече заявиха подкрепа за законодателството, посочи министърът по заетостта Тони Бърк от управляващата лявоцентристка Лейбъристка партия.

Разпоредбата освобождава служителите от неплатен извънреден труд чрез правото да се откажат от контакти без причина в извънработното си време, уточни той.

"Просто казваме, че който не получава заплащане 24 часа в денонощието, не трябва да бъде санкциониран, ако не е онлайн и на разположение 24 часа в денонощието", подчерта премиерът Антъни Албанезе.

Очаква се законопроектът да бъде внесен в парламента по-късно тази седмица.

Той включва и други разпоредби, като по-ясна процедура по преминаване от временна към постоянна работа и минимални стандарти за временните работници и шофьорите на камиони.

Някои политици, работодателски организации и корпоративни лидери предупредиха, че предоставянето на правото на изключване е прекомерно, ще попречи на преминаването към гъвкава работа и ще повлияе на конкурентоспособността.

Лявата партия "Зелените", която подкрепя правилото и беше първата, която го предложи миналата година, посочи, че това е голяма победа. Беше постигнато споразумение между лейбъристите, по-малките партии и независимите в подкрепа на този законопроект, каза в Twitter.

"Австралийците имат средно шест седмици неплатен извънреден труд всяка година", посочи лидерът на "Зелените" Адам Банд.

По негови думи това се равнява на над 92 милиарда австралийски долара (60,13 милиарда долара) неизплатени заплати за цялата икономика.

"Това време е твое. Не на твоя шеф", подчерта той.