Австралия наложи санкции и забрани за пътуване на дъщерите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви днес австралийското правителство.

Австралия следва подобни мерки, предприети от други западни държави, включително САЩ и Великобритания, и увеличава общия брой на хората и юридическите лица в Русия, подложени на австралийски санкции, до близо 750.

Новият кръг от санкции са насочени и към 144 руски сенатори, които оказаха подкрепа на Путин, като одобриха "нелегитимното" признаване за независими отцепилите се региони Донецк и Луганск в Източна Украйна на 22 февруари, се казва в изявлението на австралийското външно министерство.

Австралия вдига с 35% митата за внос на стоки от Русия и Беларус

Австралия вдига с 35% митата за внос на стоки от Русия и Беларус

Въвежда забрана за руски петрол и енергийни продукти

Външният министър Мариса Пейн добави, че Австралия ще продължи да увеличава разходите за Русия, като се насочва към онези, които носят отговорност за "неоправданата и непредизвикана агресия в Украйна".

Русия нарича инвазията си "специална военна операция" за демилитаризиране и "денацификация" на Украйна.

Миналата седмица Австралия наложи целеви финансови санкции на 14 руски държавни предприятия, включително свързани с отбраната предприятия като производителя на камиони Камаз и корабните компании Севмаш и United Shipbuilding Corp.

Австралия наложи санкции на "Газпром", "Транснефт" и още 12 компании

Австралия наложи санкции на "Газпром", "Транснефт" и още 12 компании

Това не е първият пакет от австралийски санкции