Австралийският премиер Джон Хауърд подчерта, че изтеглянето на военните части от Ирак при обстоятелства, които ще бъдат тълкувани като пораженчески, ще бъде „огромен удар" върху САЩ и Австралия.

Министър-председателят добави, цитиран от АП, че оттеглянето от Ирак ще удари върху имиджа на САЩ и ще унижи страната в момент, в който Вашингтон се ползва с голямо влияние при решаването на ситуацията със Северна Корея.  

В същото време много анализатори предупреждават, че с решителната си подкрепа за войната в Ирак Хауърд рискува да загуби популярност и да не събере достатъчно подкрепа на предстоящите парламентарни избори догодина. 

От друга страна Хауърд, който нарича президента Буш близък приятел и който въпреки силните опозиционни настроения в Австралия, винаги е бил непоколебим в подкрепата си за войната в Ирак, призна, че резултатите от изборите за Конгреса са израз на недоволство от ситуацията в Ирак.

Австралийците също са против тази война, но аз се съмнявам, че мнозинството от тях подкрепят идеята „да се измъкнем необмислено", призна още австралийският премиер, който според социологическите проучвания продължава да се ползва с голямо популярност в Австралия въпреки противниците на политиката му в Ирак.