Австралийският премиер Търнбул коментира, че "няма причина да се вярва", че Тръмп планира удар в Иран, съобщава "Гардиън". Малкълм Търнбул обясни, че твърдения, че австралийските министри смятат, че САЩ се готвят да бомбардират ядрени съоръжения на Иран е "спекулация".

"Доналд Тръмп може да е готов да нареди удар срещу Иран, твърдят австралийски правителствени служители", съобщи днес на ABC и допълни, че според тях САЩ са готови да бомбардират ядрени съоръжения на Иран, още следващия месец, а Австралия е готова да помогне за определяне на възможни цели.

Според ABC, австралийски отбранителни съоръжения вероятно ще играят роля при определяне на цели в Иран, както и британските разузнавателни агенции. "Разработването на картина е много различно от действителното участие в атака. Предоставя се разузнавателна информация и разбиране за това, което се случва на място, така че правителството и съюзническите правителства да са напълно информирани и да вземат решения, това е различно от активно действие", обяснява източникът на ABC.

Търнбул отхвърля статията като "спекулация", заявявайки, че няма причина да смята, че Тръмп се готви за военна конфронтация. "Видях днес една история, която твърди, че ABC е са получили информация от висши австралийски правителствени източници. Това е спекулация, цитират анонимни източници", допълва австралийският премиер.

Той коментира, че отношението на Тръмп към Иран е добре известно, но статията не се позовава на "консултации" с правителството, нито с кабинета на министъра на отбраната или с министъра на външните работи.

Враждебната реторика между Вашингтон и Техеран ескалира драматично тази седмица между Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани.

Иран предупреди комарджията Тръмп: Ако САЩ започнат война, ние ще я приключим

Иран предупреди комарджията Тръмп: Ако САЩ започнат война, ние ще я приключим

Остри реплики от началника на Иранската революционна гвардия

След като президентът Рохани предупреди САЩ да не си "играят с опашката на лъва"Тръмп отговори с главни букви в Туитър и написа, че ако Иран заплаши САЩ отново, това ще има тежки последици.

Австралия е част от многостранното споразумение UKUSA, за сътрудничество и разузнаване между САЩ, Обединеното кралство, Нова Зеландия и Канада, известно като споразумението Five Eyes.

През май, Тръмп едностранно изтегли САЩ от ядрената сделка от 2015 г. въпреки европейската опозиция и факта, че Иран спазва задълженията си по споразумението, както многократно е проверяван от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Вашингтон иска всички страни да спрат да купуват ирански петрол до 4 ноември, което предизвика отговор в Техеран, който заплаши да блокира пролива Хормуз, където минават танкери с една пета от световният нефт

Касем Сюлеймани, висш ирански военен, предупреди тази седмица, че "Червеното море, което е сигурно, вече не е сигурно за присъствието на американски военни", което предполага, че Иран може по някакъв начин да наруши петролните доставки по маршрута Баб ел-Мандеб в Червено море.

За Иран празните заплахи на Тръмп не заслужават отговор

За Иран празните заплахи на Тръмп не заслужават отговор

Трябва да се отговоря с действия