Ако руският президент Владимир Путин влезе в Австрия, то той ще бъде арестуван. Това заяви министърът по европейските и конституционните въпроси Каролине Едщадлер, пише Der Standard.

"Австрия ще изпълни задълженията си по международното право и по наказателното право", посочва Каролине Едщадлер и обяснява, че Австрия е военно неутрална, но не и политически неутрална. "Ние сме солидарни с хората в Украйна, подкрепяме ги хуманитарно и икономически, макар и не точно с доставки на оръжие.

Международният наказателен съд (МНС) със седалище в Хага, Нидерландия, издаде през март заповеди за арест на Владимир Путин и омбудсманът по правата на децата Мария Лвова-Белова за извършени военни престъпления в Украйна във връзка с депортацията на украински деца на руска територия.

Министърът на правосъдието Алма Задич също приветства решението на МНС и увери в подкрепата на Австрия по случая.

В момента заповедта за арест има предимно символично значение, като на този етап за съдебен процес срещу Путин не може да става и дума. Заповедта за арест обаче допълнително ограничава свободата на придвижване на руския президент Путин, който и без това се намира в международна изолация след като започва войната си в Украйна през февруари 2022 г.

На практика той е заплашен от арест на територията на всяка една държава, която се е присъединила към МНС - общо над 120 държави са ратифицирали Римския статут.