Вътрешният министър на Австрия Волфганг Соботка иска да промени законодателството, за да позволи забрана чужди официални лица да държат речи в Австрия, ако човешките права или общественият ред са застрашени. Това е действие, насочено към турски политици, съобщава "Ройтерс".

Соботка заяви пред радио ОРФ, че той няма да позволи на чужди политици да пренасят вътрешните си борби на австрийска почва. Той допълни, че е изпратил законопроект на правни експерти преди да го представи пред кабинета.

Действието на Австрия идва в момент на турската ярост заради отмяната на няколко политически митинга в Германия, насочени към мобилизиране на подкрепа за плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за промяна на Конституцията. Ердоган обвини Германия във "фашистки действия".

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Заради забраната на митинги за референдума

Волфганг Соботка заяви, че новото законодателство ще бъде приложено за турската агитация за референдума за Конституцията.

"С одобрението на федералното правителство вътрешният министър може да забрани на чуждестранни политици да участват в събитие, ако това служи за защита на човешките или основни права, заложени в Европейската конвенция за човешките права", обясни министърът.

Той допълни, че това може да означава забрана за пътуване, забрана за провеждане на кампанийни прояви или отмяна на събития.

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Три германски града отказаха агитация...

Запитан дали това може да означава забрана за пътуване за Ердоган, Соботка отговори, че отмяната на събития трябва да е достатъчно и че Ердоган е добре дошъл на държавни визити в Австрия, но не да поражда напрежение сред турската общност в страната.

"Ако е необходимо може да означава забрана за пътуване. Силите за сигурност трябва да решат това. Има няколко възможности как ти можеш да постигнеш целта чуждестранни политици да не провеждат кампанийни изяви", обясни вътрешният министър на Австрия.

Специалист по конституционно право коментира, че забраната на кампании на чужди политици може да бъде много трудно, освен ако не поражда насилие или застрашава демократичния ред.

Около 116 000 турци живеят в Австрия. Населението на страната е около 8,7 млн. души.