Турският президент Реджеп Ердоган сравни германските власти с нацисти в последната ескалация на войната на думи.

Той разкритикува германските власти за отмяната на митинги, предназначени да привлекат турските избиратели в Германия в навечерието на ключовия референдум за увеличаване правомощията му.

"Вашите практики не се различават от тези на нацистите в миналото", заяви Ердоган, цитиран от Би Би Си.

Германия да се научи как да се държи, "изсъска" Турция

Германия да се научи как да се държи, "изсъска" Турция

Германия показвала двойни стандарти

Около 1,4 млн. турци в Германия могат да гласуват на референдума през април, който може да даде нови правомощия на турския президент. Избирателите ще бъдат питани дали биха подкрепили нова Конституция, която ще трансформира страната от парламентарна република в президентска.

Припомняме, че през седмицата германските власти отмениха разрешенията за демонстрации в германски градове. Те бяха част от кампанията за референдума и на тях трябваше да се изказват турски политици. Това доведе до напрежение между Германия и Турция.

Днес Реджеп Ердоган се присъедини към многохиляден митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума.

"Мислех, че е минало много време, откакто Германия се е отказала от нацистките практики. Сгрешили сме", заяви Ердоган пред събралото се множество.

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Напрежение между Анкара и Берлин заради референдума

Три германски града отказаха агитация...

Той нарече журналист от германския вестник "Ди Велт" германски агент и обвини Германия, че подпомага и укрива терористи.

Германските власти определиха тези обвинения като абсурдни.

Агенция "Франс прес" допълва, че хиляди проправителствено настроени жени излязоха на митинг в Истанбул в подкрепа на гласуването със "за" на референдума следващия месец. Те развяваха турски знамена и скандираха "Разбира се, да".