Турция "изсъска" на Германия, че трябва "да се научи как да се държи", ако иска да поддържа отношенията между двете страни, след като два германски града не разрешиха на турски министри да агитират пред поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Ройтерс".

Коментарите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу отразиха по-широкото влошаване на отношенията между Турция и Германия, тествани за последно от ареста на турско-германския журналист Дениз Юсел, който е кореспондент в Турция на влиятелния германски вестник "Ди Велт".

Расте напрежението между Берлин и Анкара

Расте напрежението между Берлин и Анкара

Антидемократични подходи като анулирането

Германия подчерта в четвъртък, че арестът, първият германски кореспондент, попаднал под репресиите, които последваха след неуспешния опит за преврат през юли миналата година, е предизвикал сериозно увреждане на отношенията.

Чавушоглу, говорейки пред журналисти в Анкара, натърти, че "ако е необходимо, ние ще отговорим по всякакъв начин", но не даде повече подробности.

"Създаването на затруднения за предизборните срещи в Германия е знак за това, колко Германия и Западът показват двойни стандарти", изтъкна Чавушоглу.

Германски град блокира предизборно събитие на турски министър
Обновена

Германски град блокира предизборно събитие на турски министър

Заради публичния натиск

Припомняме, югозападният германски град Гагенау отказа разрешение в четвъртък за предизборно събитие, на което турският правосъден министър Бекир Боздаг трябваше да говори. Обръщението към местната турска общност щеше да бъде част от усилията за събиране на подкрепа сред огромната турска общност в Германия за референдума през април, на който ще се решава за разширяването на президентските правомощия на Ердоган.

Градската управа се мотивира с липсата на пространство в паркинга, определен за провеждането на събитието.

Боздаг отмени срещата с германския си колега и отлетя за Турция. В Анкара турското външно министерство привика германския посланик за обяснение.

Град Кьолн също блокира предизборно събитие, на което турският икономически министър Нихат Зейбеки трябваше да говори в неделя, като обявената причина беше заради опасения за сигурността.

"Германските власти твърдят, че когато турски министри идват в Германия, те трябва да говорят с германски министри. С подобен натиск ние няма да говорим с вас", отсече Чавушоглу, добавяйки: "Ако искате да поддържате отношения с нас, трябва да се научите как да се държите. Това е нашето послание към Германия."

Мевлют Чавушоглу също така обвини Германия, че работи за опцията "Не" на референдума.

"Те не искат Турция да агитира тук, те работят за "Не". Те искат да попречат на случването на силна Турция", изтъкна Чавушоглу.

Отношенията на Анкара с Берлин се влошиха много сериозно след пуча, като според Турция западноевропейските страни не са осъдили превратаджиите бързо и достатъчно категорично.

Репресиите на Ердоган след опита за преврат, масовите арести и уволненията също предизвикаха остри критики от Европейския съюз.

Ала Германия е предпазлива по отношение на повишаването на напрежението, като се стреми да продължи турския ангажимент по отношение на възпирането на мигрантите от Турция към Европа.