Днес се повиши напрежението между Берлин и Анкара, съобщи АП. Причината е решението на Германия да откажат да разрешат на правосъдния министър на Анкара Бекир Боздаг да направи обръщение към живеещите в страната турци.

От своя страна Бекир Боздаг обяви, че е отменил визитата си в Германия и срещата си с германския си колега и ще се върне в Турция. Решението му дойде, след като германските власти отказаха да разрешат на Боздаг да направи обръщение към поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в град Гагенау. Антидемократични подходи като анулирането на моето обръщение, използвайки като извинение размера на мястото за паркиране, е неприемливо,каза Боздаг пред репортери във френския град Страсбург. Властите в югозападния германски град смятат, че мястото, където е било планирано обръщението, е твърде малко за очаквания брой хора.

Плановете на Боздаг бяха да поиска подкрепа за референдума през април за изменение на Конституцията в Турция. Ако поправките бъдат одобрени, те ще увеличат правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Часове по-късно турското външно министерство извика днес германския посланик в Анкара, за да изрази неодобрение от решението за отмяна на реч на турския правосъден министър в Германия, заявиха източници от министерството, цитирани от Ройтерс. Решението да бъде извикан посланика е било взето от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.