Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка призова за незабавно затваряне на маршрута през Средиземно море, използван от мигранти и бежанци, отправили се към страните от Западна Европа, съобщават местни медии.

Затварянето на трасето "е единственият начин да се сложи край на трагичното и безсмислено умиране в Средиземно море", подчерта Соботка.

Запитан относно възможността да бъде издигната ограда на прохода Бренер на границата между Италия и Австрия, Соботка посочил: "В случай на внезапен наплив, ние сме оборудвани и сме в състояние да засилим управлението на границата в рамките на часове."

Според агенциите на ООН за хуманитарна помощ, близо 9 000 мигранти са били спасени в Средиземно море през уикенда на Великден. След като метеорологичните условия се подобрят, все повече мигранти се очаква да тръгнат отново към Европа.

"Спасяването в открито море не може да бъде билет за Европа, защото това дава на организираната престъпност всички аргументи да убеждават хората да бягат по икономически причини", изтъкна Соботка.

През миналото лято Австрия се застъпи за затварянето на маршрута през Западните Балкани, използван от мигрантите, идващи от Близкия изток, които се опитват да се доберат до страните от Западна Европа.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскозил заяви през февруари миналата година, че Виена планира да увеличи сътрудничеството с 15 страни по балканския маршрут, за да предотврати мигрантите да се доберат до Северна Европа, твърдейки, че ЕС не защитава адекватно външните си граници.