Коалиционното правителство на Австрия ще забрани покриването на цялото лице, съобщава германският в. "Ди Велт".

Дясноцентристката Народна партия и Социалдемократическата партия са се разбрали късно снощи относно правителствен план за реформи, който се съсредоточава върху създаването на работни места, икономически растеж и образование, въпреки перспективата политическите боричкания да доведат до предсрочни избори.

Планът включва нови мерки за сигурност, които ще затегнат контрола върху лицата, търсещи убежище, въпреки че социалдемократите първоначално отказаха да ги подкрепят, както и пакет за интеграция, ръководен от външния министър Себастиан Курц, който призовава за допълнително финансиране за немски езикови и интеграционни курсове и забрана на бурките.

Забраната на "антисоциалните символи" като бурката ще помогне на Австрия "по-добре да интегрира онези имигранти, които имат право да останат", изтъкна Курц, добавяйки, че бил доволен, че социалдемократите "най-накрая" са се съгласили на споразумението.

Франция беше първата европейска страна, която забрани бурките на обществени места през 2010 г., следвана от Белгия и България. В Холандия депутатите предложиха забрана, която не обявява напълно извън закона покриването на лицето на обществени места, но го забранява в определени ситуации от съображения за сигурност.