Русия винаги ще остане важна за Европа, каза външният министър на Австрия Александър Шаленберг, като предупреди, че да се мисли обратното е заблуда, цитира думите му Ройтерс.

Шаленберг защити и втората по големина банка в страната, Raiffeisen Bank International, като каза, че е неразумно да се сочи с пръст банка за правене на бизнес в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

"Да мислим, че вече няма да има Русия и можем да се разделим с нея във всички области, е заблуда", каза Шаленберг пред Ройтерс, добавяйки, че въпреки че Австрия ще разхлаби връзките, това "не може да стане за една нощ".

"Достоевски и Чайковски остават част от европейската култура, независимо дали ни харесва или не. Тя ще продължи да бъде нашият най-голям съсед. Ще остане втората по големина ядрена сила в света."

Австрия, която се моделира като мост между Изтока и Запада, превръщайки столицата си Виена в магнит за руските пари, също е част от широкия западен алианс, който санкционира Русия след нейното нахлуване в Украйна.

Австрия все още внася руски газ, въпреки че се стреми да го намали през следващите години.

Някои австрийски служители обаче таят надежди за бързо приключване на войната и връщане към по-нормални отношения с Русия, казаха запознати.

Шаленберг направи своите коментари, след като санкционният орган на САЩ започна разследване по-рано тази година срещу Raiffeisen относно бизнеса й, свързан с Русия, засилвайки контрола върху австрийската банка.

Raiffeisen е дълбоко внедрена в Русия и е една от единствените две чуждестранни банки в списъка на руската централна банка от 13 системни институции, което подчертава нейното значение за икономиката на Русия, която се бори с обширните западни санкции.

Руска схема за предоставяне на ваканции за изплащане на заеми на военни, воюващи в Украйна, в която Raiffeisen участва, също предизвика остри критики от страна на инвеститорите.

Австрия отзова четирима руски дипломати

Австрия отзова четирима руски дипломати

Дипломатите имат една седмица да напуснат страната

Шаленберг каза, че Австрия трябва да наложи санкции и посочи с пръст други западни банки, които правят бизнес в Русия. "Австрийските компании трябва да се придържат към австрийските правила, част от които са санкциите на Европейския съюз.

"Нека бъдем реалисти", каза той. "91% от западните компании все още са в Русия и правят това, което е разумно: изчакване, ограничаване, ограждане".

"Има достатъчно американски банки, една с името Bank of America, присъстваща в Русия", каза Шаленберг.

Говорител на Bank of America по-късно заяви: "Нашите дейности са фокусирани върху спазването на всички санкции".

Шаленберг каза, че подкрепя прилагането на съществуващите европейски санкции пред въвеждането на допълнителни мерки.

"Това е много меко оръжие", каза той. "Имахме масивни пакети от санкции. Дайте им време да заработят."

Христо Грозев напуска Австрия заради страх от руските спецслужби

Христо Грозев напуска Австрия заради страх от руските спецслужби

За опасност от преследване журналистът бил уведомен от свои източници в разузнаването