Бързото прилагане на комбинация от прилагане на мерки като маски за лице, социално дистанциране и международни гранични проверки "безспорно" намалява броя на инфекциите с COVID-19, показа основен доклад на Британското кралско научно дружество, цитиран от Политико.

Докладът, разглежда констатациите от шест прегледа на доказателства, които анализират хиляди проучвания за оценка на ефекта от маските, социалното дистанциране и блокиране, тестови системи за проследяване и изолиране, граничен контрол, контрол върху околната среда и комуникации.

Според докладът, всяка от тези мерки - които се наричат "нефармацевтични интервенции" (НФИ) - е ефективна, макар и в различна степен, когато се разглежда поотделно. Доказателствата в полза на използването на тези инструменти обаче са по-силни, когато държавите комбинират няколко мерки.

Докладът може да има значителни последици за вземането на решения при бъдещи пандемии.

Марк Уолпорт, председател на експертната работна група на доклада и външен секретар на Кралското общество, казва, че "наличието на протоколи предварително е наистина важно." Според него изводът който държавниците трябва да извадят от изследването е че "има доказателства, че нефармацевтичните интервенции са ефективни, но... те трябва да се прилагат в съвкупност и трябва да се прилагат възможно най-рано".

Най-ефективната мярка, според прегледа, е една от най-противоречивите - и ограничения на международните пътувания и социалните взаимодействия чрез блокиране, дистанциране и правила относно размера на събиранията. Те многократно се оказват свързани със "значително намаляване" на предаването на вируса, като колкото по-строга е мярката, толкова по-голям е ефектът.

За маските бяха оценени 75 проучвания, като 63 от тях установиха положителен ефект. За разлика от януарския преглед на Cochrane , който разглежда само рандомизирани контролирани проучвания, този преглед включва и наблюдателни проучвания. Прегледът на Cochrane не успя да намери убедителни доказателства, че маските помагат за спиране на респираторните вируси.

Крис Дай, професор по епидемиология в Оксфордския университет, който ръководи прегледа на маските за Кралското общество, каза, че ако бяха разгледали само рандомизирани контролирани проучвания, щяха да стигнат до същото заключение като прегледа на Cochrane.

Но изследователите зад статията, публикувана в четвъртък, избраха да анализират по-голям набор от изследвания и откриха сериозни доказателства, че маските работят.

Основен извод от изследването е, че този тип мерки са най-ефективни, когато са приложени на ранен етап. Дай каза, че въпреки че има 100-дневна мисия за разработване на лекарства, терапевтични средства, ваксини и диагностика за бъдеща пандемия, "би било чудесно", ако има 100-дневна визия за нефармацевтични интервенции. Той каза, че това би означавало, че страните могат "да въведат необходимите механизми за готовност, което би било прилагане на НФИ, когато се появи някакъв неизвестен нов патоген".

Въпреки че една бъдеща пандемия може да се предава по полов път или по стомашно-чревен път, Салим Абдул Карим, член на работната група по доклада и заместник-ректор по изследванията в Университета на Квазулу-Натал, каза, че най-голямото безпокойство е респираторният вирус.

"Уроците от SARS-CoV-2 трябва да присъстват в нашето мислене, докато се подготвяме за следващата пандемия, причинена от респираторен вирус, който не сме срещали досега и нямаме предварително изграден имунитет. Уроците от този доклад ще бъдат силно засегнати в обсъжданията на всеки", каза той.

Въпреки това, в отговор на доклада, Кевин Макконуей, почетен професор по приложна статистика в Отворения университет, предупреди, че въздействието върху предаването на вируса не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид, когато се решава да се използват подобни мерки.

"Докладът наистина посочва изрично, че НФИ могат да наложат голям брой разходи и тежести, по отношение на социални и икономически въздействия, и дори увеличаване на лошото здраве ... но отбелязва много ясно, че тази част от доклада няма да наблегне на всичко това." "Мисля, че това ограничава доста сериозно неговата ефективност при подпомагане на решенията какво трябва да се направи при следващата пандемия, когато и да възникне."

СЗО: Новият вариант на COVID-19 "Ерис" не изглежда по-опасен от другите щамове

СЗО: Новият вариант на COVID-19 "Ерис" не изглежда по-опасен от другите щамове

Нови ваксини срещу вируса се очакват до месец