Азербайджан ще евакуира служителите на посолството си и членовете на семействата им от Иран. Това обяви външното министерство на страната два дни, след като въоръжен мъж застреля охранител и рани други двама души при нападение, което Баку определи като "терористичен акт", съобщава "Ройтерс".

Полицията в Техеран съобщи, че е арестувала заподозрян за атаката.

Иранските власти осъдиха инцидента, но заявиха, че стрелецът вероятно е имал личен, а не политически мотив.

Нападението стана на фона на нарастващото напрежение между двете съседни страни заради отношението на Иран към голямото азербайджанско малцинство и поради решението на Баку този месец да назначи първия си посланик в Израел.

Нападение срещу посолството на Азербайджан в Иран

Нападение срещу посолството на Азербайджан в Иран

Един човек загина, други двама са ранени

След нападението азербайджанското външно министерство съобщи, че е привикало посланика на Иран в Баку, за да поиска справедливост и е евакуирало персонала на посолството от Техеран. Не е ясно дали посолството ще продължи да функционира.

По-рано ведомството заяви, че стрелбата е резултат от това, че Техеран не се е вслушал в призивите му за по-добра сигурност.

На кадри от камери за видеонаблюдение се вижда как нападателят влиза в сградата на посолството и стреля по двама мъже, преди трети служител да успее да го задържи.

Впоследствие белокос мъж, идентифициран като нападателя, беше показан по иранската държавна телевизия, заявявайки, че е искал да осигури освобождаването на азербайджанската си съпруга, която по негови думи е задържана в посолството.

Млада жена, идентифицирана като дъщеря на мъжа, пък твърди, че майка ѝ е в Азербайджан.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова за "пълно разследване" на инцидента и поднесе съболезнованията си на Азербайджан и семейството на загиналия.