Азербайджан е готов да участва в проекта „Набуко" като доставчик на газ.

Това заяви президентът на страната Илхам Алиев в интервю за руския информационен канал „Вести", на който се позовава БНР.

По думите му, Баку е пряко заинтересован да има достъп до нови енергийни пазари.

Азербайджан не е част от консорциума „Набуко", но е готов да участва в проекта и като доставчик и като транзитна страна, допълни Алиев, коментирайки готовността на Баку да подкрепи идеята за свързване на богатия на газ Каспийския регион с Европа като бъде заобиколена територията на Русия.

За всяка страна достъпът до нови пазари представлява интерес. Колкото повече са пазарите, толкова по-силна е конкуренцията и са по-големи гаранциите, че доставките няма да бъдат прекъснати поради някаква причина, каза още той.

Ако газопроводът „Набуко" бъде построен, естествено при добри условия, ние ще доставяме част от нашия газ в това направление", категоричен е азербайджанския президент.

Той посочи още, че страната му е подписала европейската енергийна харта и е готова да предостави своята територия и за транзит на синьо гориво. Преди дни Алиев разговаря в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев за по-тясно сътрудничество в газовата сфера.

Припомняме, преди месец стана ясно, че „Набуко" е изваден от приоритетния списък на ЕС за енергийни проекти. Решението беше обосновано с изразени опасения на инвеститорите за сериозни трудности при реализацията на проекта.

По време на посещението на премиера Станишев в Азербайджан в началото на януари беше достигната договорка за внос на природен газ в размер на 1млрд. кубически метра годишно.