Азербайджан е обявил за международно издирване трима евродепутати във връзка с това, че са посетили Нагорни Карабах, за да наблюдават конституционния референдум, съобщават руски медии.

"Азербайджан обяви за международно издирване членовете на Европейския парламент Франк Енгел (Люксембург), Елени Теохарус (Кипър) и Яромир Щетина (Чехия) за наблюдение на "референдума" в Нагорни Карабах", се посочва в съобщение на Главната прокуратура на Азербайджан.

Спрямо евродепутатите било заведено наказателно производство за "нееднократни незаконни посещения в окупираните територии на Азербайджан, по-конкретно, по подозрение за незаконно посещение в Нагорни Карабах, за да участват в т. нар. "референдум" на 20 февруари като "наблюдатели", както твърдят от прокуратурата. 

Съдът бил решил да бъдат арестувани Енгел, Теохарус и Щетина, като те са обявени за международно издирване от Интерпол.

Конституционният референдум, както го нарича руската държавна агенция РИА "Новости", в Нагорни Карабах се проведе в понеделник. Новият проект на конституция предполага преминаване към президентска форма на управление.

На референдума от 103 793 души, имащи право на глас, са гласували 79 428 души (76,44%). От тях в полза на проекта за нова конституция са гласували 69 540 души (87,6%), а против - 7686 души (9,7%).

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през февруари 1988 г., когато Нагорно-Карабахската автономна област обяви оттеглянето си от Азербайджанската съветска социалистическа република. През септември 1991 г. беше обявено създаването на Нагорно-Карабахска република. Азербайджан по време на последвалия военен конфликт загуби контрола над Нагорни Карабах. Азербайджан настоява за запазване на своята териториална цялост. Армения защитава интересите на Нагорни Карабах.