кореяОбкръжението около най-малкия син на Ким Чен Ир е готвило през януари 2009г. покушение срещу „баткото" на комунистическия престолонаследник. Newsru.com съобщава, че това е станало по времето, когато Ким Чен Ун е бил избран да поеме властта от баща си.

Причина за ликвидирането на първородния син Ким Чен Нам е склонността му да се среща с журналисти и да се изказва доста критично за случващото се в КНДР. В крайна сметка планът пропаднал, тъй като живеещият в Китай най-голям брат е в много добри отношения с лица от местния комунистически елит.

От Пекин посъветвали севернокорейците да не се занимават с демократично мислещия Ким Чен Нам. Първородният син на Ким Чен Ир приел да остане в Китай и да не се връща в КНДР, където брат му предстои да поеме властта. Ким Чен Нам прекарва повечето от времето си в Пекин или в автономната територия Макао.

Името му нашумя преди дни, когато той се изказа против династичното прехвърляне на властта от баща на син, макар в същото интервю да пожела късмет на Ким Чен Ун.

Смята се, че 39-годишният Ким Чен Нам е загубил доверието на баща си, а оттам и шансовете си за лидерския пост, след като беше арестуван с фалшиви документи на токийското летище през 2001г. Той е завършил елитен швейцарски колеж и е син на фаворитката на вожда, актрисата Сон Хи Рим.

Средният син Ким Чен Чол в момента работи в пропагандната служба на Пекин. Според запознати, баща му е сметнал, че той не притежава нужните лидерски качества. Като пикантна подробност се споменава и написаното от бившия готвач на властното семейство. Според него, Ким Чен Чол има заболяване, поради което организмът му произвежда повече женски хормони и това има определен ефект и върху маниерите му.

Ким Чен Ун вероятно е роден през 1983 или 1984г, завършил е образованието си в Берн, където е пребивавал под фалшива самоличност. Според бившия семеен готвач, Чен Ун има сериозни проблеми с теглото, които са му докарали диабет и хипертония. Въпреки това, най-малкият син на Ким Чен Ир е голям почитател на американския баскетбол.

Севернокорейският вожд има и една дъщеря, 35-годишната Ким Сер Сон, родена от брака му с дъщеря на генерал.

За покушение срещу Ким Чен Нам се говори от лятото на миналата година, като се предполагаше, че той ще потърси убежище в Европа. Въпреки това, най-големият син на Ким Чен Ир нееднократно заяви, че няма да напусне Китай.