Сваленият от власт киргизстански президент Курманбек Бакиев предупреди, че всеки опит да бъде задържан или убит от временното ръководство на страната ще завърши с кръвопролития.

Изказването му, цитирано от изданието „Тhe Scotsman", се случва само ден, след като стана ясно, че временното правителство на Киргизстан обмисля дали да арестува президента, за да го изправи пред съда за избиването на 81 души при безредиците на 7 и 8 април в Бишкек.

Най-вероятно днешното предупреждение на Бакиев е в отговор на появилата се информация, че е възможно временното правителство в Киргизстан да използва сила срещу него, ако той се опита да дестабилизира ситуацията в страната.

Искам да се обърна към тези, които ме преследват - не се превръщайте в наемни убийци, защото това ще доведе до много голяма трагедия за страната, заяви той.

Бакиев говори в палатка в неуточнен район на родната му област Джалалабад.

Припомняме, миналата седмица демонстранти на опозицията нахлуха в парламента и свалиха правителството на президента Бакиев.

След това той напусна столицата. Съставено бе ново правителство - временно, начело с един от лидерите на опозицията Роза Отунбаева.