Армения и Азербайджан са се споразумяли да разменят пленници и тленни останки на военнослужещи, загинали по време на въоръжения конфликт между двете бивши съветски републики за спорната територия Нагорни Карабах,.

За постигнатата договореност съобщи руският президент Дмитрий Медведев, който направи посреднически опит за потушаване на тлеещия конфликт.

Колкото и малка да е крачката за обмен на пленници, тя е изключително важна в посоката на сключване на мирен договор", коментира президентът Медведев, цитиран от БиБиси.

Медведев поздрави двете страни със сключеното споразумение по време на среща на високо равнище в Астрахан.

Не бяха дадени никакви уточнения за броя на пленниците и телата на загиналите военни.
Руският президент също така и не съобщи за напредък по въпроса за Нагорни Карабах - обявила независимост и непризната от нито една страна в света.

Той допълва, че разчита първите по-сериозни крачки да бъдат направени по време на срещата на високо равнище в Казахстан в началото на декември месец.

Очакванията са няколко десетки военнопленници да бъдат разменени между страните, както и телата на военнослужещи, загинали в конфликта през 2010 година.
Нагорни Карабах формално е част от Азърбайджан, но след въоръжения конфликт в началото на 1999 година контролът над територията се държи от етническите арменци.

Противопоставянето реално започна още през 1988 година, когато арменците обявиха излизането си от състава на Азърбайджанската съветска република. През 1991 година Нагорнокарабахската република обяви независимост, като едва през 1994 година Армения и Азърбайджан подписаха примирие.
По време на военния конфликт загинаха повече от 30 000 души, а над милион бяха принудени да напуснат родните си места.

Независимостта на Нагорни Карабах не е призната от нито една страна, а реални взаимоотношения между двете държави няма.