На пресконференция днес Кети Райчева, съпруга на съдения за държавна измяна в Ливан Талал Халил, обвини президентската институция и лично вицепрезидента Маргарита Попова в „тотална безотговорност" и пълна липса на чувство за хуманност".

Райчева-Халил, членове на нейното семейство и приятели за пореден път застанаха пред медиите, за да разкажат своята драматична история, и предупредиха, че заради бездействието на „Дондуков" 2 има голяма вероятност Халил да бъде осъден на смърт в родната си страна.

Талал Халил живее 23 години в България, като заради предишния закон, уреждащ издаването на българско гражданство, в края на 2012 г. заминава за родината си, за да подаде заявление за отказ от ливанско гражданство. Скоро след пристигането си, на 25 ноември, Талал е отвлечен от Хизбула и изтезаван в продължение на дни, след което е принуден да подпише показания, че е шпионин на МОСАД.

В последствие българският закон е променен, а отказът от ливанското гражданство престава да бъде необходим, за да се получи българско такова. На 23.01.2014 Министерство на правосъдието на България предоставя протокол, на база на който вицепрезидентът трябва да издаде указ за българско гражданство на Талал Халил.

Въпреки, че има законово право това да се случи, Халил все още чака указът, който според него и семейството му, както и според български дипломати в Ливан и адвоката на Халил в Ливан единственият начин животът му да бъде спасен. Втори месец обаче Маргарита Попова отказва да издаде указа, като отговаря, че администрацията „проверява всички детайли".

На 07.04.2014 година предстои съдебно дело на Халил пред Военния съд на страната, като ливанската прокуратура иска смъртна присъда на база единствено дадените под огромен натиск и след изтезание показания. Всички юристи, с които семейство се е свързало потвърждават, че ако Талал Халил получи българско и съответно европейско гражданство, ливанския съд ще го третира по съвсем различен начин и животът му ще бъде спасен. 

Според Кети Райчева в обвинителния акт срещу съпруга и са обвинени както тя самата, така и други членове на нейното семейство.

В знак на протест срещу отказа на Попова да издаде указ, въпреки че Талал има законово основание и решение на Министерство на правосъдието да получи такъв, семейството е решило да замине за Ливан. Близо 15 души от близките на подсъдимия са заплашени от Хизбула, че също ще бъдат арестувани, ако се озоват на ливанска територия.

Поради обстоятелството, че Талал не е български гражданин, за него не могат да сторят нищо нито консула ни в Бейрут, нито останалите родни дипломати в Ливан. Райчева е правила многократни опити да изпрати пари, одеяла и храна на своя съпруг, но ливанските власти отказват да допуснат нашите представители до среща с него, като по думите й „буквално се гаврят" с нашите пратеници. Трябва ни указ, за да му спасим живота, признали те на съпругата му.
Лично консулът ни в Бейрут Пламен Цолов е поддържал постоянна връзка с Райчева, като я уверил, че ръцете му са вързани, докато Талал не стане български гражданин.

В момента Талал Халил е в затвора „Румие" в Бейрут, където живее в ужасни условия и не се зачитат дори елементарните му човешки права, каза през сълзи Райчева. Тя припомни случай отпреди време, при който 200 души в същия затвор зашиха своите усти в знак на протест срещу незачитането на човешките им права.

Въпреки трудностите, Райчева все пак е успяла да се свърже със съпруга си чрез нелегално внесен в затвора телефон, като в разговорите им той многократно я моли да не идва в Ливан, защото също ще бъде заловена и изтезавана. В началото Талал е обявен за издирване, а от родното посолство изпращат нота до ливанската държава с питане къде се намира той. Посолството ни прави многократни опити да разбере това, но след два месеца на ризиграване, на 2 март 2013 година то получава отговор, че Халал е бил отвлечен от Хизбула и се намира в затвор в Бейрут.

„Ще заминем и ще бъдем арестувани, ще се стигне до случай, подобен на този с нашите медици в Либия, ще стане международен скандал, защото една от моите сестри е германски гражданин, тя също ще замине с мен", зарече се Райчева. Семейството все пак изрази надежда, че президентът и вицепрезидентът няма да рискуват живота на Талал и на няколко български граждани и ще издадат указа, който ще спаси животите им, за което настойчиво молят през медиите.

На днешния брифинг в БТА бяха поканени и представители на президентството, но такива не се появиха.