Американското списание U.S. News & World Report публикува списък на най-добрите страни в света за 2018 г., в който България заема 56 място от общо 80 страни.

На първите пет места са класирани Швейцария, Канада, Германия, Великобритания и Япония. В сравнение с миналата година лидерите в класацията практически не се променят.

През миналата 2017 г. България е била на 63 място в класацията. От страните от Европейския съюз зад нас е само Латвия - на 59 място. Останалите страни зад България са страни от Южна Америка, Африка, Азия, Близкия изток, Сърбия, Украйна, Беларус. 

Държавите са били оценени по редица показатели - от туристическа привлекателност и красота на природата до политическо влияние и равнището на образованието.

Експертите са интервюирали над 21 хил. души от 36 страни, които е трябвало да посочат няколко или едно качество, подхождащо към всяка държава от списъка.

САЩ са на 8 място в списъка, докато Русия е класирана на 26 място. Интересното е, че скандинавските страни не са в челните редици - Швеция е на 6-то място, Дания - на 11-то, а Норвегия и Финландия са съответно чак 12-а и 14-а.