Българското правителство одобри проект на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Македония към НАТО.

Със същото решение Министерският съвет упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО да подпише присъединителния протокол.

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Северна Македония може да очаква покана за присъединяване към НАТО съвсем скоро.

Това става възможно след като парламентът и на Гърция ратифицира споразумението от Преспа, което утвърждава новото име на Македония. Македония ратифицира споразумението на 11 януари.

НАТО кани Северна Македония съвсем скоро

НАТО кани Северна Македония съвсем скоро

Ратификацията ще "отнеме известно време"

На предстояща среща на посланиците на страните-членки на НАТО се очаква да бъде подписан протоколът за присъединяване на Македония.

"Това се очакваше тази седмица или в началото на следващата седмица", коментира македонският министърът на външните работи Никола Димитров в Скопие.

НАТО покани Македония да започне преговори за членство през юли 2018 г., но членството бе блокирано от Гърция заради дългогодишния спор между Атина и Скопие заради използване на името "Република Македония".

Медии по-рано съобщиха, че след одобрението на споразумението от Преспа от парламентите на двете страни, Гърция ще бъде първата страна, която ще подпише протокола за присъединяване на съседа си в НАТО.

Северна Македония – край на спора или още спънки?

Северна Македония – край на спора или още спънки?

Предстои още много работа...