България, Северна Македония и Черна гора са затворили въздушното си пространство за самолета на руския външен министър Сергей Лавров.

Руската държавна агенция ТАСС се позовава на сръбският вестник "Вечерни новости".

Така посещението на външния министър Лавров в Сърбия, планирано за 6-7 юни, "се оказва много съмнително", "но не е и по вина на официален Белград".

Администрацията на сръбския държавен глава Александър Вучич засега не коментира ситуацията. В неделя пресслужбата на президента съобщи, че руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко ще се срещне с Вучич в 10:00 ч. в понеделник.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова анонсира в петък, че руският външен министър ще посети Сърбия на 6-7 юни, по време на което ще се срещне със сръбския президент, външния министър и председателя на Народната скупщина. Според дипломата страните ще обсъдят задълбочено въпросите на двустранното политическо и икономическо сътрудничество, ще обменят мнения по ситуацията в Балканския регион и редица международни проблеми.

Припомняме, че страните от Европейския съюз затвориха въздушното си пространство за руските авиокомпании още на 27 февруари - три дни след началото на руската офанзива в Украйна.

Самият Лавров, заедно с руския президент Путин, бяха сред лицата, включени в първия пакет санкции на ЕС като реакция на агресията на Кремъл, макар и изрично да бе подчертано, че това не засяга пътуванията по служба, именно за да бъде оставена отворена вратата за дипломация и преговори.

С аргумент затворено въздушно пространство и невъзможност за пътувания бе обосновано и неприсъствието на Сергей Лавров в ООН, когато се обсъждаше ситуацията в Украйна. Единствената официална визита в Европа от 24 февруари насам на Сергей Лавров е пътуването му до турския курорт Анталия, където се проведоха първите и единствени преговори между Русия и Украйна в лицето именно на Лавров и на колегата му Дмитро Кулеба.