През миналата 2006 година България продължи да се превръща от заемаща първото място транзитна държава във важен производител на наркотици, пише американският Държавен департамент в годишния си доклад за търговията с наркотици в света.

В текста се отбелязва, че през 2006 г. страната ни е осъществила важни законови промени и структурни реформи, но те тепърва трябва да бъдат приложени ефективно на практика.

САЩ предупредиха, че наркотрафикът подкопава демокрацията в Афганистан, и понижиха тона към Северна Корея.

Все повече произведени в Китай химикали се откриват в нарколаборатории по целия свят, а Китай е изправен пред сериозен проблем с трафика на наркотици през границата с Мианмар и от Централна Азия.

Но корупцията в районите в Китай, където се произвеждат и преминават наркотици, ограничава това, което може да постигнат властите, пише още в доклада. Според документа Китай трябва да направи повече, за да се увери, че химикалите за законна употреба не се използват за производство на наркотици.

Злоупотребата с медикаменти по рецепти, използвани като наркотици в Стария континент, се увеличава. Това са констатации от годишния доклад на независимия Международен съвет за контрол на наркотиците, цитиран от АФП.

Според доклада в Европа има скок на употребата на кокаин.

Употребата на хероин в Западна и Централна Европа постоянно намалява, но неизменно се увеличава в Източна Европа и в страните от бившия Съветски съюз.

Междувременно две неправителствени организации - канадска група за борба с ХИВ/СПИН от Торонто и институтът"Отворено общество" в Ню Йорк обвиниха Международния съвет за контрол на наркотиците, че блокира усилията за борба със СПИН, включително предотвратяване на разпространението на вируса чрез заразени спринцовки.

На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк двете организации посочиха, че законодателството в страни като Тайланд, България и Русия принуждава потребителите на дрога да се укриват.

Едно от най-големите предизвикателства в борбата със СПИН е осигуряване на медицински грижи на наркоманите, подчерта представител на канадската организация.