В 22:00 ч. българско време извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама.

По време на церемонията в Белия дом посланик Поптодорова подчерта близкото сътрудничество между САЩ и България и очерта приоритетните зони за двустранните отношения. Тя изтъкна важността на отпадането на визи за български граждани, пътуващи в САЩ и на разширяването на търговско-икономическото сътрудничество, особено по линия на инвестициите.

Г-жа Поптодорова настоя пред Барак Обама за по-активно участие на САЩ в енергийните проекти в Югоизточна Европа. По-конкретното присъствие на САЩ в тази сфера би улеснило преодоляването на енергийната зависимост на България от Русия, посочи тя в речта си. Новият български посланик се спря специално върху значението на сътрудничеството в сферата на регионалната и международната сигурност.

Това е втори посланически мандат на Елена Поптодорова във Вашингтон. По този повод заместник-помощник държавният секретар Памела Куонрад от Бюрото за Европа на Държавния департамент направи следното изявление за „Дойче веле": „Изключително щастливи сме, че Елена Поптодорова се връща като посланик във Вашингтон. Нейното енергично присъствие, познания и способности ще дадат нов тласък на нашите крепки двустранни отношения. Убедена съм, че нашето сътрудничество ще се задълбочава."