Добри отношения с Турция и особено с президента Ердоган, на всяка цена: така българският премиер Бойко Борисов успя да защити България от новата миграционна криза. Тази стратегия обаче може да се основава на крехки основи, пише Франческо Мартино за италианският мозъчен тръст Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa - ОВСТ.

"Брюксел е далеч, докато България е на границата с Турция. Там има почти четири милиона бежанци и нито бариери, нито армия, нито друга мярка биха могли да спрат миграционните вълни на стотици хиляди хора", с тези думи миналия октомври Борисов покани "европейските колеги" да бъдат благосклонни към турския президент Ердоган, който дълго време заплашваше да отвори отново границите и да денонсира споразуменията между Турция и ЕС от 2016 г. за управлението на "Балканския маршрут".

През последните няколко дни заплахите на Ердоган станаха реалност: след ескалация на сблъсъците в района на Идлиб в Сирия, турските власти обявиха, че границите към Европа отново се отварят, а хиляди бежанци и мигранти стигнаха границата с Гърция, опитвайки се да я преминат и да бъдат отблъснати до голяма степен от гръцката полиция и армия.

София се чувства като уязвимата периферия на ЕС и засилва граничния контрол: през последните дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че ако е необходимо, до хиляда войници могат да бъдат изпратени по границата за няколко часа. "Правителството има ясна визия за ситуацията, което позволява дори на мигрант да не влезе незаконно в страната", обяснява Каракачанов.

В момента обаче военната намеса не изглежда необходима: за разлика от съседна Гърция, всъщност всичко остава спокойно по границата между Турция и България.

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Борисов благодари, че Турция спазва ангажимента си за българската граница…

"Можете да спите спокойно"

През последните години София изгради противоречива ограда от над двеста километра на турската граница, която бе завършена през 2017 г. Въпреки това, в стратегията за ограничаване на миграционните потоци, основният приоритет на Борисов бе винаги да изгражда и поддържа добри отношения с Ердоган.

"Между Борисов и Ердоган има добро лично разбирателство и това има голямо значение в начина на политиката на турския президент", коментира пред ОВСТ журналистът Тайфур Хусейин, който от години отразява двустранните отношения между София и Анкара. "Но още по-важен е фактът, че след неуспешния преврат през 2015 г. българските власти реагираха положително на всички турски искания. През 2016 г. например, когато бизнесменът Абдула Бююк, така и още шестима души, арестувани в България, бяха незаконно екстрадирани в Турция по обвинение, че са привърженици на Фетхула Гюлен ".

Миналия вторник, докато хиляди се скупчваха на гръцко-турската граница, Борисов отлетя за Турция, за да се срещне спешно с Ердоган. Двустранната среща позволи на Борисов да донесе най-желания резултат: турско уверение, че новата миграционна криза ще се държи далеч от българските граници.

"Поетите ангажименти ще бъдат спазени: това позволява на българските граждани да спят спокойно", каза Борисов на пресконференция. "Турция има отлично сътрудничество с България в областта на сигурността", повтаря Ердоган. "София трябва да бъде пример за всички страни от ЕС".

"Борисов ще използва уверенията на Ердоган като голямо постижение, карта за игра на вътрешнополитическо ниво", добавя Хусейн. "Правителството му обаче се поставя във все по-подчинено положение спрямо Турция, това не е незначителен риск когато става въпрос за безскрупулен политик като турския президент".

Без тристранна среща Ердоган-Борисов-Мицотакис

От срещата с Ердоган, Борисов очакваше друг важен резултат: да бъде акредитиран като посредник между Европейския съюз и Турция - а той вече беше започнал да се обявява за такъв по време на българското председателство на ЕС през 2018 г., когато събра във Варна турският президент и лидерите на Съюза, на среща, пълна с ръкостискания, но лишена от резултати.

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

Преди да замине за Турция, самият Борисов самовъзобнови неопределената си европейска роля, особено за вътрешна употреба. "Всички ми се обаждат. Френският президент Макрон ми каза: "Ние вярваме в теб, ти беше прав, политиката ти е правилната", каза Борисов пред медиите преди да отлети за Анкара. "Обещах на четиринадесет европейски лидери да им се обадя, докато съм в Турция, за да ги информирам за случващото се".

Резултатите обаче не оправдаха очакванията. Планът на Борисов бе да убеди Ердоган да участва в тристранна среща в София по-късно през седмицата, за да обсъди кризата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Турският президент обаче отказа категорично след новината - наречена фалшиви новини от Атина - че гръцката полиция е убила двама мигранти, които се опитват да преминат границата.

Мигрантите не са добре дошли в България

В допълнение към дипломатическата стратегия на Борисов, друг фактор може да помогне срещу миграционните потоци на българската границата: славата, която България спечели през последните няколко години на страна, в която "мигрантите не са добре дошли".

Според журналисти на гръцко-турската граница през последните дни, огромен бой мигранти са заявили, че искат да избегнат България, "защото ще стрелят по нас с истински куршуми", допълва Франческо Мартино за италианският мозъчен тръст Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa - ОВСТ.

Борисов иска с мир и разбирателство да потуши конфликта с мигрантите

Борисов иска с мир и разбирателство да потуши конфликта с мигрантите

Напрежението не било добро за региона