Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска от международната общност „бърз отговор" за Пакистан, след като страната пострада от едни от най-тежките наводнения. Сумата, която поиска ръководителят на ООН е 1.5 милиарда долара.

По време на международната среща за оказване на помощ на Пакистан в ООН Бан Ки Мун поиска от събралите се министри „бърз отговор" пред нещастието на Пакистан.
Генералният секретар е подчертал, че бедствието е ударило „част от света, в която стабилността е от особен международен интерес".

ООН вече получи 460 милиона долара за преодоляване на щетите от природната стихия, но преди дни бе обявено, че необходимите средства са четири пъти повече от първоначалната оценка.

Междувременно стана ясно, че Великобритания ще увеличи повече от два пъти помощта си за Пакистан в отговор на призива на ООН.
Така помощта, която Лондон ще осигури за Исламабад, възлиза на 210 милиона долара, или 160 милиона евро.

Днес започва същинската работа на Общото събрание на ООН. В юбилейната 65-ата сесия участват ръководители на 192 държави.

На днешното заседание се очаква да се отчете напредъкът в намаляване на крайната бедност наполовина, намаляване на детската смъртност и смъртността на родилките, осигуряване на начално образование за децата и спиране на разрастването на пандемията от СПИН.