Косовските сърби отново издигнаха барикади в северната част на Косовска Митровица. Барикади има и на изхода на града към Звечани, както и в района на Лепосавич и Зубин Поток, съобщава netpress.com.mk.

На пътя има багери, а колите се пренасочват. На барикадите, до сръбското знаме, са издигнати плакати с надпис „Стоп на насилието на Тачи."

На граничен пункт „Ярине" има служители на КФОР, на намиращите се там репортери да снимат. На бензиновите колонки пък са поставени надписи „Гориво няма."

Барикади има поставени и на други пътища на север от Косово, както и на главния мост, който разделя северна от южна Митровица.

Преди дни сърби блокираха и пътя на КФОР към Лепосавич. Конвоят на силите на НАТО е бил насочен към граничен пункт „Ярине".

Сърбите в Косово, които са около 60 000, признават само Белград за своя столица и не искат да се подчинят на разпоредбите, които издава Прищина. Те бойкотираха решението на косовското правителство и издигнаха барикади на пътищата, които водят към граничните пунктове в опит да попречат на изпълнението на ембаргото, наложеното от Косово на стоките, които идват от Белград. Прищина въведе тази мярка, защото Сърбия не признава косовските митнически печати, считайки че Косово не е отделна държава, а нейна южна провинция.