Сирийският президент Башар Асад пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства, придружен от съпругата си Асма Асад, съобщава "Асошиейтед прес".

Визитата му идва в момент, когато повече арабски държави заявиха готовност за облекчаване на изолацията на Дамаск.

Посещението беше отбелязано с повече церемонии в сравнение с предишното му пътуване до ОАЕ през миналата година, което беше първата му визита в арабска държава от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., когато държавите от Персийския залив, включително ОАЕ, подкрепиха бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад.

Държавните медии съобщиха, че той е бил посрещнат от президента шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян при пристигането си в Абу Даби и е бил поздравен с топовни салюти при влизането на конвоя му в кралския дворец.

Самолетът на Асад беше посрещнат от бойни самолети на емирството. ОАЕ - съюзническа страна на САЩ, поведе промяна в Близкия изток към съживяване на връзките с Асад, който проведе разговори в Оман миналия месец при първото си задгранично посещение след опустошителното земетресение, разтърсило Сирия и Турция, а също посети Русия по-рано този месец.

Саудитска Арабия, Катар и в по-малка степен ОАЕ някога подкрепяха бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад.

През последните години обаче Абу Даби възстанови връзките си с Дамаск въпреки възраженията на САЩ, в опит да противодейства на влиянието на Иран, който заедно с Русия подкрепя Асад в конфликта в Сирия.

Саудитска Арабия наскоро постигна споразумение и със съперника си Иран за възстановяване на двустранните отношения. Страната открехна вратата за възможен диалог с Дамаск, като заяви, че има арабски консенсус, че изолирането на Сирия не работи.

ОАЕ изпраща 13,6 милиона долара за Сирия след земетресението

ОАЕ изпраща 13,6 милиона долара за Сирия след земетресението

Изпратени са спасителни екипи и медицинско оборудване в Турция