Обединените арабски емирства (ОАЕ) обещаха в понеделник хуманитарна помощ на стойност около 13,6 милиона долара за Сирия. Изявлението дойде след земетресението в Турция, което уби най-малко 1000 души в разкъсаната от война страна, съобщи АФП.

Премиерът на Емирството шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум насочи спешна хуманитарна помощ към засегнатите в Сирия.

Помощта в местна валута се оценява на 50 милиона дирхама.

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози
Обновена

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

ОАЕ изпратиха първи самолет до летището в Адана в Южна Турция, който превозва спасители и медицинско оборудване. Властите планират да създадат и полева болница в Турция и също така ще изпратят екипи в Сирия.

ОАЕ отвори отново посолството си в сирийската столица през декември 2018 г., което предполага усилие за връщане на режима на сирийския президент Башар ал-Асад обратно в арабското лоно след години на бойкот.

Миналия март Асад направи посещение в ОАЕ - първото му посещение в арабска държава за повече от десетилетие на брутална гражданска война.

Израел заяви в понеделник, че е получил молба за помощ от сирийското ръководство след земетресението ударило арабската държава и че е готов да се отзове, което би било рядко сътрудничество между враждуващите съседи

Израел изпраща помощ на Сирия след земетресението

Израел изпраща помощ на Сирия след земетресението

Рядко сътрудничество между десетилетни врагове

Припомняме, че земетресението с магнитуд 7,8 удари близо до турския град Газиантеп преди зазоряване в понеделник, убивайки повече от 1651 души в Турция и още 1000 в съседна Сирия.

Страните по света се мобилизираха бързо, за да изпратят помощ и спасителни работници в засегнатите райони.

Сред тях бе и България.