Израел заяви в понеделник, че е получил молба за помощ от сирийското ръководство след земетресението ударило арабската държава и че е готов да се отзове, което би било рядко сътрудничество между враждуващите съседи, предава Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза в реч, че е наредил израелска помощ да бъде изпратена в Турция, епицентъра на земетресението в понеделник, като въздушните мостове трябва да отпътуват вечерта.

"Тъй като беше получено искане да се направи това и за много жертви на земетресението в Сирия, възложих да бъде направено и това", каза той на церемония в болница близо до Тел Авив.

В по-късни телевизионни забележки към неговата партия Нетаняху каза, че молбата за хуманитарна помощ за Сирия е била предадена "от дипломатически служител" - когото той не идентифицира.

"Одобрих това и смятам, че тези неща ще бъдат изпълнени скоро", каза Нетаняху.

Сирийски официални лица съобщават за стотици загинали в разкъсваната от гражданска война страна, както в райони под контрола на Дамаск, така и в контролираните от опозицията северозападни части.

Разрушения в Идлиб след земетресението

Източник: EPA/БГНЕС

Разрушения в Идлиб след земетресението

Попитан кой е отправил искането относно Сирия, цитирано от Нетаняху, израелски служител каза на Ройтерс: "Сирийците". Запитан дали това се отнася за членове на опозицията или за правителството на президента Башар Асад, служителят каза само: "Сирия".

Засега няма коментар от никоя страна в Сирия на израелските изявления.

Израелското радио Кан каза в информация без източник, че Русия е препредала искането Израел да помогне на Сирия.

Руското посолство в Израел отказа коментар.

Помощта, която Израел ще изпрати, включва одеяла, палатки и лекарства, съобщи радиото, добавяйки, че правителството на Нетаняху също е изразило готовност да поеме лечението на пострадали, ако бъде поискано.

Израелските власти не дадоха веднага подробности за помощта.

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози
Обновена

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

Израел и Сирия са в състояние на война от десетилетия, с периоди на примирие. За известно време Израел помогна на сирийските бунтовници на границата на Голанските възвишения, а през 2018 г. работи с Йордания и Съединените щати за евакуирането на сирийски спасители от "белите каски" и техните семейства, бягащи от настъплението на правителството.