Сирийският президент Башар Асад ще пътува до Китай тази седмица за двустранна среща с китайския си колега Си Дзинпин, се казва в изявление на президентството в Дамаск, цитирано от Ройтерс.

Асад, сирийската първа дама Асма Асад и високопоставена делегация ще пътуват до Китай в четвъртък за поредица от срещи в Пекин и Чанджоу. Президентите Асад и Си ще проведат сирийско-китайска среща на върха, се казва в изявлението.

За последно Асад посети Китай през 2004 г., за да се срещне с тогавашния президент Ху Цзинтао. Това беше първото посещение на сирийски държавен глава в Китай, откакто страните установиха дипломатически отношения през 1956 г.

Китай - подобно на основните съюзници на Сирия Русия и Иран - поддържаше тези връзки, дори когато други страни изолираха Асад заради бруталното потушаване на антиправителствените демонстрации, които избухнаха през 2011 г.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай многократно е налагал вето на резолюции за Сирия, включително няколко за разширяване на операциите за трансгранична помощ в райони извън контрола на сирийското правителство.

Тази година Асад излезе от дипломатическата изолация, след като Арабската лига възстанови Сирия като пълноправен член след повече от десетилетие на прекъсване на членството й.

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Нарастване на напрежението в Близкия изток