Кралят на Саудитска Арабия покани сирийския президент Башар Асад да участва в предстоящата среща на върха на Арабската лига на 19 май, съобщава "Франс прес".

Това е първата подобна покана от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Асад получи покана от саудитския крал Салман ибн Абдулазиз "да участва в 32-ата среща на върха на Арабската лига, която ще се проведе в Джида на 19 май", посочват от сирийското президентство.

Сирийският държавен глава е заявил, че срещата на върха "ще засили съвместните действия за постигане на стремежите на арабските народи".

Посланикът на Саудитска Арабия в Йордания Найеф бин Бандар ал Судайри е предал поканата.

В неделя Арабската лига приветства обратно Сирия, с което Асад се завърна в арабското лоно след години на изолация.

Арабската лига приема обратно Сирия

Арабската лига приема обратно Сирия

Страната беше изключена от организацията преди повече от десетилетие

Членството на Сирия в Арабската лига беше прекратено през 2011 г. след кървавото потушаване на уличните протести срещу Асад, което отприщи опустошителна гражданска война. В резултат на това редица арабски страни изтеглиха посланиците си от Дамаск.

Последната среща на върха на Арабската лига, на която Асад присъства, беше през 2010 г. в Либия.

Поканата идва ден, след като Рияд и Дамаск обявиха, че ще възобновят работата в съответните си дипломатически мисии в Сирия и Саудитска Арабия след повече от десетилетие на прекъснати отношения.

Сирия и Иран ще са стратегически партньори

Сирия и Иран ще са стратегически партньори

Техеран и Дамаск ще си сътрудничат в петрола, авиацията, енергетиката, технологиите и комуникациите

Наскоро няколко арабски държави, като Саудитска Арабия и Египет, се ангажираха отново със Сирия и организираха посещения и срещи на високо ниво, въпреки че други, като Катар, продължават да се противопоставят на пълната нормализация без политическо решение на конфликта в Сирия.

На 12 април стана ясно, че Сирия и Тунис ще възстановят дипломатическите си отношения и отново ще отворят посолствата си.

Това бе поредната стъпка в тенденцията на страните от региона за сближаване със Сирия, която се ускори след опустошителното земетресение от 6 февруари и възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай.