Министрите на външните работи на Арабската лига решиха да приемат обратно Сирия, съобщава "Ройтерс".

Това се случва повече от десетилетие, след като страната беше изключена от организацията.

Днешното решение е в резултат на регионалния натиск за нормализиране на отношенията със сирийския президент Башар Асад.

То беше взето на среща при закрити врата на арабските външни министри в централата на Арабската лига в Кайро, съобщиа Гамал Рошди, говорител на генералния секретар на Арабската лига.

Членството на Сирия в Арабската лига беше прекратено през 2011 г. след кървавото потушаване на уличните протести срещу Асад, което отприщи опустошителна гражданска война. В резултат на това редица арабски страни изтеглиха посланиците си от Дамаск.

САЩ отказват да нормализират отношенията със Сирия

САЩ отказват да нормализират отношенията със Сирия

Настояват за истински политически напредък, подпомаган от ООН

Наскоро няколко арабски държави, като Саудитска Арабия и Египет, се ангажираха отново със Сирия и организираха посещения и срещи на високо ниво, въпреки че други, като Катар, продължават да се противопоставят на пълната нормализация без политическо решение на конфликта в Сирия.

На 12 април стана ясно, че Сирия и Тунис ще възстановят дипломатическите си отношения и отново ще отворят посолствата си.

Това бе поредната стъпка в тенденцията на страните от региона за сближаване със Сирия, която се ускори след опустошителното земетресение от 6 февруари и възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай.

Арабските държави се опитват да постигнат консенсус относно това дали да поканят Асад на среща на върха на Арабската лига на 19 май в Рияд, на която да бъде обсъдено темпото на нормализиране на връзките и при какви условия Сирия може да бъде допусната обратно.

Сирия и Тунис възстановяват дипломатическите си отношения

Сирия и Тунис възстановяват дипломатическите си отношения

Двете страни отново отварят посолствата си