Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че израелският лидер Бенямин Нетаняху може да забавя прекратяването на войната в Газа по политически причини. Той заяви това в интервю за списание Time, публикувано във вторник.

Коментарите в интервюто от 28 май бяха направени няколко дни преди Байдън да представи подробно предложение за прекратяване на огъня в Газа и докато израелският премиер се бори с дълбоки политически разделения у дома.

Запитан дали смята, че Нетаняху удължава войната по свои политически причини, Байдън каза: "Има всички основания хората да направят това заключение".

Байдън, който настоява за прекратяване на почти осеммесечната война, също каза, че е "несигурно" дали израелските сили са извършили военни престъпления в Газа.

Той отхвърли обвиненията, че Израел използва гладуването на цивилни като метод на война, но каза: "Мисля, че те са участвали в дейност, която е неподходяща".

Байдън каза, че е предупредил Израел да не прави същата грешка, която направиха САЩ след атаките от 11 септември 2001 г., довели до "безкрайни войни".

"И те правят тази грешка", каза той.

Говорителят на израелското правителство Дейвид Менсер, попитан за интервюто, каза, че е "извън дипломатическите норми на всяка правилно мислеща страна" Байдън да прави подобни коментари за Нетаняху.

Миналия месец прокурорът на Международния наказателен съд в Хага поиска заповеди за арест на Нетаняху и министъра на отбраната на Израел Йоав Галант , както и на трима лидери на Хамас, заради предполагаеми военни престъпления.

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива в Газа миналия октомври, обещавайки да унищожи палестинската ислямистка групировка Хамас, след като нападна вътре в Израел, убивайки около 1200 души и вземайки повече от 250 души за заложници, според израелски данни. В Газа остават около 120 заложници.

Израел смята над 1/3 от останалите заложници в Газа за мъртви
Обновена

Израел смята над 1/3 от останалите заложници в Газа за мъртви

Тел Авив съобщи за още четирима заложници, починали в плен в анклава

Израелското нападение е убило повече от 36 000 души в Газа, според здравните власти там, които казват, че още хиляди тела са затрупани под развалините.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето израелци подкрепят войната, но обвиняват Нетаняху за провалите в сигурността, когато въоръжени лица на Хамас вилнеят из израелските общности близо до Газа на 7 октомври, и не биха го избрали, ако имаше избори.

Масовите улични протести се превърнаха в ежеседмични събития, привличащи десетки хиляди, настояващи правителството да направи повече, за да върне у дома заложниците, заловени от Хамас на 7 октомври, и призоваващи Нетаняху да си отиде.

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Дори и без необходимото споразумение за това, което следва