Израел вярва, че повече от 1/3 от останалите заложници в Газа са мъртви, съобщава "Ройтерс".

От около 250 души, взети в плен в ивицата Газа от "Хамас" по време на атаката на 7 октомври, която отприщи войната, десетки бяха освободени при примирие през ноември, а други бяха извадени - мъртви или живи - от израелските войски.

Според преценки на правителството 120 остават в плен, като 43 от тях са обявени за мъртви задочно от Израел въз основа на различни източници на информация, включително данни от разузнаването, камери за видеонаблюдение или видеоклипове на случайни минувачи и съдебномедицински анализ.

"Хамас", който в началото на войната заплаши да екзекутира заложници като отмъщение за израелските въздушни удари, оттогава насам твърди, че подобни атаки са причинили смъртта на някои от пленниците. Израел не изключи тази възможност, но посочи, че някои открити тела на заложници показват признаци на екзекуция.

Днес израелската армия обяви, че още четирима израелски заложници, отвлечени от "Хамас" на 7 октомври, са починали в плен и телата им се държат от палестинската групировка.

Мъжете са идентифицирани като Хаим Пери, 80 г., Йорам Мецгер, 80 г., Амирам Купър, 84 г., и Надав Попълуел, 51 г.

И четиримата са били заснети живи във видеоклипове със заложници, публикувани от "Хамас". Палестинската групировка посочва, че Попълуел е починал от рани, получени по време на израелски въздушен удар, когато публикува видеото си миналия месец.

Изчезнал израелец, смятан за взет за заложник от "Хамас", е открит мъртъв

Изчезнал израелец, смятан за взет за заложник от "Хамас", е открит мъртъв

35-годишният мъж е сред десетките жители на кибуца Нир Оз, убити при атаката на 7 октомври

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви, че нови разузнавателни данни са потвърдили смъртта им. Военните смятат, че четиримата са били убити заедно в град Хан Юнис в южната част на Газа преди "няколко месеца", когато израелските сили са действали в града.

"Проучваме обстойно обстоятелствата на смъртта им и проверяваме всички възможности. Скоро ще представим констатациите първо на техните семейства, а след това и на обществеността", увери той. "Ще ги представим прозрачно, както сме го правили досега".

От над 250 души, отвлечени на 7 октомври, около 120 остават в Газа. Много от тях са обявени за мъртви от израелските власти.

Пери е бил в дома си в кибуца Нир Оз по време на атаката на "Хамас". Той се е опитал да отблъсне въоръжените мъже, докато криел жена си зад дивана, разказа синът му. В крайна сметка той се е предал, за да спаси жена си, която е останала скрита, добави синът му.

Купър и Мецгер, също от Нир Оз, са били заловени заедно със съпругите си, като и двамата са били върнати в Израел по време на краткото ноемврийско примирие.

Попълуел е бил заловен с майка си в дома ѝ в кибуца Нирим. Брат му е убит по време на нападението. Майка му е освободена по време на ноемврийското примирие.

След анализ на видеа Израел обяви част от заложниците на "Хамас" за мъртви

След анализ на видеа Израел обяви част от заложниците на "Хамас" за мъртви

Тричленна медицинска комисия проучва записи от деня на атаката на 7 октомври