Въпреки че се опитва да си върне заложници чрез непреки преговори с "Хамас" и военни операции в ивицата Газа, Израел обявява някои от изчезналите за починали в плен - мярка, целяща да даде относителна яснота на разтревожените роднини, съобщава "Ройтерс".

Тричленна медицинска комисия проучва видеозаписи от атаката на 7 октомври, извършена от бойци на "Хамас" в Южен Израел, за признаци на смъртоносни наранявания сред отвлечените и препратки към показанията на вече освободените заложници.

Това може да е достатъчно, за да се установи дали даден заложник е починал, дори ако никой лекар не е обявил официално това, посочи Хагар Мизрахи, служител на Министерството на здравеопазването и ръководител на комисията.

"Определянето на смърт никога не е лесен въпрос и със сигурност не в ситуацията, в която сме въвлечени", заяви тя. Нейната комисия е в отговор на "желанието на семействата на хора, отвлечени в Газа, да знаят колкото е възможно повече".

От около 240 отвлечени души, 108 бяха освободени от "Хамас" в замяна на десетки палестинци, държани в затвори в Израел, както и на увеличаване на доставките на хуманитарна помощ за Газа.

След края на примирието израелските власти обявиха седем цивилни и един военнослужещ за починали в плен. Израел твърди, че 137 заложници остават в Газа, като състоянието не на всички е известно.

Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща цяла Газа

Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща цяла Газа

Израелската армия нареди на жителите на анклава да се евакуират на юг

Информацията не е потвърдена от "Хамас". По-рано палестинската групировка посочи, че десетки заложници са били убити при израелски въздушни удари, заплаши да екзекутира заложници сама и предположи, че някои заложници са попаднали в ръцете на други въоръжени палестински фракции.

Заложниците са държани изолирани въпреки призивите на Израел към Червения кръст да организира посещения и да провери състоянието им.

Мизрахи заяви, че тя и нейните колеги от комисията - съдебен патолог и клиницист по физически травми - са гледали клипове, заснети от самите нападатели от "Хамас", видео с мобилни телефони от палестински свидетели и кадри от камери за видеонаблюдение на вземането на заложници "отново и отново, кадър по кадър" .

Това им е позволило да забележат получаването на животозастрашаващи рани, спиране на дишането или на други основни рефлекси.

Израелската армия е потвърдила смъртта на петима заложници

Израелската армия е потвърдила смъртта на петима заложници

Нови разкрития

Допълнителни съображения са грубото отношение към заложниците от страна на похитителите, намалените шансове те да получат адекватна медицинска помощ в Газа и разкази за смърт от освободени заложници.

Комисията се е консултирала с религиозен експерт, предвид еврейските закони, които не позволяват на вдовица да се омъжи повторно, освен ако загубата ѝ не е официално призната от властите, обясни Мизрахи.

"Сглобяваме общата картина", допълни тя и подчерта, че определянето всеки смъртен случай трябва да бъде направено с единодушие.

Рискът от грешка се разкри в случая с Емили Хенд, която изчезна на 7 октомври и чийто баща Том първоначално беше информиран "неофициално", че тя е била убита. Момичето всъщност е било взето за заложник и беше освободено при примирието.

"Хамас" предаде още шестима заложници на Червения кръст
Обновена

"Хамас" предаде още шестима заложници на Червения кръст

Египет участва в размяната