Усилията за удължаване на временното примирие между Израел и "Хамас" зависят от екстремистката групировка, която трябва да открие десетки жени и деца, държани като заложници в Газа от цивилни и други банди. Това заяви министър-председателят на Катар, цитиран от "Файненшъл таймс".

Започналата в петък четиридневна пауза във войната с посредничеството на държавата от Персийския залив трябва да приключи след днешния ден. Като част от сделката ислямистката групировка се съгласи да освободи 50 жени и деца. В замяна Израел допусна доставката на увеличена помощ в обсадената ивица Газа и реши да освободи 150 палестинци, държани в израелски затвори.

Премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обаче заяви, че над 40 други пленени жени и деца, намиращи се в Газа, вероятно не са държани от "Хамас".

По негови думи примирието може да бъде удължено, стига "Хамас" да успее да използва паузата в конфликта, за да открие тези заложници. "Ако получат допълнителни жени и деца, ще има удължаване", отбеляза шейх Мохамед. "Все още нямаме ясна информация колко могат да намерят, защото една от целите на паузата е "Хамас" да имат време да потърсят останалите изчезнали хора".

Шейх Мохамед посочи, че Израел е предоставил на Катар списък с над 90 жени и деца, заловени по време на атаката от 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души. Около 240 други пък бяха взети като заложници в контролираната от "Хамас" ивица Газа. Сред другите пленници са израелски войници и възрастни цивилни.

Йордания се надява примирието в Газа да продължи

Йордания се надява примирието в Газа да продължи

Сигнали за спиране на огъня

Премиерът на Катар заяви, че Израел е готов да удължи временното примирие, ако "има доказателства", че "Хамас" има още жени и деца за освобождаване, "но нищо повече от това".

Палестинската групировка информира Катар, че бойците ѝ не са залавяли цивилни и обвини за това други въоръжени групи и палестинци, които вилнеят в Южен Израел, обясни шейх Мохамед. При сключването на споразумението за заложниците беше договорено 50 жени и деца да бъдат освободени, защото това беше броят, който "Хамас" посочи, че е успял да осигури, допълни той.

Вчера "Хамас" съобщи, че се стреми да удължи примирието чрез увеличаване на броя на "освободените от затвора". Групировката обаче не уточни дали става дума за заложници в Газа или за палестинци в израелски затвори.

Шейх Мохамед заяви, че Палестинският ислямски джихад - друга войнствена фракция в Газа, координира с "Хамас" освобождаването на заложници. "Ние искаме тази война да приключи, за да намерим решение за справяне с опасенията на Израел, но досега неговото единственото желание да преговаря за пауза или прекратяване на огъня е свързан със заложниците", поясни шейх Мохамед. По негови думи, ако нещата се движат в правилната посока, ще може да започнат преговори за друга категория заложници.

Откакто споразумението за заложниците влезе в сила в петък, "Хамас" освободи 39 жени и деца и 18 чужденци. Израел пък пусна 117 палестински жени и деца от своите затвори.

Нетаняху: Военните операции ще бъдат подновени с пълна сила

Нетаняху: Военните операции ще бъдат подновени с пълна сила

Хамас обаче иска продължаване на примирието

Катар изпрати служители в Израел и Газа, които да координират действията си с двете страни в конфликта.

Шейх Мохамед, който също е министър на външните работи, предупреди, че неуспехът да се осигури продължително прекратяване на огъня би рискувал войната между Израел и "Хамас" да се разпространи и да дестабилизира "целия регион".

Той разкритикува западните сили, че не оказват по-голям натиск върху Израел да прекрати сраженията и предупреди, че израелските бомбардировки и обсадата на Газа заплашват да радикализират поколение млади араби.

Шейх Мохамед посочи, че администрацията на американския президент Джо Байдън е била полезна по време на преговорите за заложниците, но "ние вярваме, че има още какво да се направи по отношение на прекратяването на огъня".

Той призова тази война "просто да се третира като други конфликти" и изтъкна, че "призивът за прекратяване на огъня след това унищожение и убийства в Газа и разселването е задължение на всички".

"В региона има голямо разочарование от реакцията на Запада. Да, съгласни сме, че това, което се случи на 7 октомври, беше ужасяваща атака, ние осъждаме убийството на цивилни. Ние обаче очаквахме от Запада убийството на палестинци да бъде осъдено", подчерта премиерът на Катар.

"Хамас" освобождава заложници, въпреки забавянето

"Хамас" освобождава заложници, въпреки забавянето

Спорът беше разрешен след посредничеството на Катар и Египет

"Става въпрос за живот на човешки същества, независимо дали те са палестинци, израелци, украинци или руснаци - които и да са те", добави той. "И най-малкото, което очакваме, е Западът да се придържа към същите стандарти, същите принципи, които е отстоявал в други войни".

Според него заявената от Израел цел да унищожи "Хамас" и да изкорени групировката от Газа не е реалистична и това само ще подхранва наратива за екстремизъм и радикализация.

"Трябва да имаме политическо решение, което да гарантира безопасността на палестинския и израелския народ", настоя той.

Катарският премиер посочи, че палестинците в Газа и окупирания Западен бряг трябва да имат "политически хоризонт" за собствена държава; да могат да избират собствено ръководство и да имат единно правителство, което да управлява и двете територии.

Засега обаче "единственият ни план е да спрем войната". "Да говорим за следващия ден, когато убийствата и кланетата продължават, е точно като да подкрепяме тази война", обобщи шейх Мохамед. "Силата на гнева и възбудата сред арабското население в региона е безпрецедентна, когато то вижда тези кадри, но никой не прави опит да го спре".