Споразумението за освобождаване на заложници в Газа беше отново в ход в събота вечерта, като спорът за доставките на помощ в северната част на обсадения анклав беше разрешен след посредничеството на Катар и Египет, съобщава "Ройтерс".

Осем деца и пет жени, както и седем чужденци, ще бъдат освободени от Хамас. 

Палестински служител е заявил че "Хамас" ще продължи четиридневното примирие, договорено с Израел, което е първото прекъсване на боевете от седем седмици война.

"След забавяне, пречките пред освобождаването на затворници бяха преодолени чрез катарско-египетски контакти с двете страни и 39 палестински цивилни ще бъдат освободени тази вечер, докато 13 израелски заложници ще напуснат Газа в допълнение към 7 чужденци", написа в социалните мрежи говорителят на външното министерство на Катар Маджед Ал Ансари.

Делегация от Катар пристига в Израел

Делегация от Катар пристига в Израел

По повод споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Припомняме, че по-рано в събота групировката заяви, че отлага пускането на следващата група заложници и обвини Израел, че нарушава примирието. 

Спорът около примирието помрачи надеждите за плавен втори ден от освобождаването на заложници и затворници, след като 13 израелски жени и деца бяха освободени в петък. Около 40 палестински жени и тийнейджъри бяха освободени от израелски затвори. Говорителят на израелската армия Оливие Рафович каза пред френската телевизия, че Израел стриктно спазва условията на примирието и военните не са извършили атаки или настъпателни операции в Газа в събота.

Говорителят на "Хамас" Осама Хамдан каза, че само 65 от 340 камиона с хуманитарна помощ, влезли в Газа от петък насам, са достигнали северната част на Газа, което е "по-малко от половината от това, за което Израел се съгласи".

Делегация от Катар е на посещение в Израел в рамките на споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на заложници в замяна на затворници.

Тяхната задача е да обсъдят по-нататъшните стъпки в изпълнението на споразумението със страните в конфликта. Екипът трябва да гарантира, че сделката продължава да се изпълнява безпроблемно, и да обсъди допълнителни подробности по настоящото споразумение.

По-рано през деня египетски медии съобщиха, че е възможно удължаване на споразумението с 1-2 дни.

Заедно с Египет Катар е важен посредник между Израел и "Хамас". Катар има много добри контакти с терористичната организация, а самият той не поддържа дипломатически отношения с Израел. Двете държави вероятно са установили търговски отношения в края на 90-те години на миналия век. В хода на войната в Газа през 2008-2009 г. обаче емирството от Персийския залив прекъсва всички отношения с Израел, закрива израелското търговско представителство в Катар и изгонва всички израелски представители.

Катар обвързва нормализирането на отношенията си с Израел със създаването на независима палестинска държава. "Всяко нормализиране трябва да бъде част от намирането на решение на палестинския въпрос", заяви вчера говорителят на катарското външно министерство Маджид ал-Ансари: "В момента сме далеч от това."

Катар трупа дипломатически актив, докато войната в Газа е поставена на пауза

Катар трупа дипломатически актив, докато войната в Газа е поставена на пауза

Катар е уникално позициониран като посредник между Хамас, Израел и западните правителства