Палестинската радикална групировка "Хамас" отложи по-нататъшното освобождаване на заложници, съобщава "Ройтерс". Причината е, че споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството между въоръжените групировки и Израел, е било нарушено.

Бригадите "Ал-Касам" на "Хамас" заявиха, че освобождаването на втората вълна от заложници се отлага, докато Израел "изпълни условията на забавянето, свързано с влизането на камиони с хуманитарна помощ в ивицата Газа".

Изявлението допълнително обвини Израел в нарушаване на "стандартите за освобождаване на затворници".

"Има нарушения, извършени от израелците при прилагането на условията на прекратяването на огъня, някои от които се случиха вчера и се повториха днес", каза лидерът на Хамас Осама Хамдан.

Възможно е удължаване на примирието между Израел и "Хамас"

Възможно е удължаване на примирието между Израел и "Хамас"

Става въпрос за 1-2 дни

Съобщава се, че повечето са от кибуц Беери, фермерска общност, уволнена от Хамас, където първите респонденти казаха, че са намерили телата на бебета, изгорени до смърт.

Припомняме, че по-рано в събота беше съобщено, че е възможно удължаване на примирието между Израел и "Хамас" с 1-2 дни. Такива положителни сигнали получи Египет от двете страни в конфликта в събота.

Диаа Рашван, ръководител на египетската Държавна информационна служба, каза в изявление, че страната води преговори с всички страни, за да постигне споразумение за удължаване на четиридневното примирие.

Снимка 643471

Източник: EPA/БГНЕС

То ще позволи "освобождаването на повече заложници в Газа и палестински затворници в израелски затвори", изтъкна Рашван.

Очакваше се "Хамас" да освободи втора група израелци в събота. Египетски източници по сигурността казаха, че са получили имената на 14 израелски жени и деца от "Хамас" и чакат повече подробности за това кога заложниците ще бъдат предадени на египетските власти.

Делегация от Катар пристига в Израел

Делегация от Катар пристига в Израел

По повод споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Израелските власти пък заявиха, че се готвят да освободят още 42 палестински затворници в събота, в съответствие с условията на споразумението.

Съгласно примирието - 50 жени и деца, задържани от Хамас, трябва да бъдат освободени на етапи в продължение на четири дни в замяна на 150 палестински жени и тийнейджъри, които са сред хилядите задържани в израелски затвори.

Палестинската информационна агенция WAFA съобщи за израелски обстрел в северната част на Ивицата Газа, при който бяха ранени пет души и който бе извършен след обявяването на примирието.

По-рано Израел предупреди, че няма да позволи на палестинците да се върнат в северната част на Газа по време на паузата в боевете, защото твърди, че районът остава зона на активни бойни действия.

"Хуманитарната пауза е временна", каза на арабски говорителят на израелската армия Авичай Адраи.

Хамас е посочил имена на 13 заложници, които ще бъдат освободени
Обновена

Хамас е посочил имена на 13 заложници, които ще бъдат освободени

Джо Байдън каза, че днешното освобождаване на 13 израелски заложници е "началото на процес"