Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в петък, че примирието с Хамас е "кратка почивка", преди Израел да поднови военните действия в пълен мащаб, цитира думите му Би Би Си.

Галант обяви това в разговор с италианския си колега, който е на посещение в Тел Авив, съобщиха от кабинета му. Ройтерс отбелязва, че думите на министъра на отбраната идват в момент, когато Израел се готви да приеме 13 заложници, които трябва да бъдат освободени от "Хамас" в замяна на освобождаването на 39 палестински затворници.

"Ще има кратка пауза и след това ще продължим да действаме с пълна военна мощ. Няма да спрем, докато не постигнем целите си: унищожаването на "Хамас" и връщането на заложниците от Газа в Израел - те са 240 и това е, което не можем да приемем и не можем да толерираме", каза Галант.

Припомняме, че палестинската информационна агенция WAFA съобщи за израелски обстрел в северната част на Ивицата Газа, при който бяха ранени пет души и който бе извършен след обвяваването на примирието.

По-рано Израел предупреди, че няма да позволи на палестинците да се върнат в северната част на Газа по време на паузата в боевете, защото твърди, че районът остава зона на активни бойни действия.

"Хуманитарната пауза е временна", каза на арабски говорителят на израелската армия Авичай Адраи.

"Северната част на Ивицата Газа е опасна военна зона и движението на север е забранено. За вашата безопасност трябва да останете в хуманитарната зона на юг", добави той в обръщение към жителите на Газа.

Египетският президент: Бъдещата палестинска държава трябва да бъде демилитаризирана

Египетският президент: Бъдещата палестинска държава трябва да бъде демилитаризирана

Той не вижда шанс за Палестина в границите от 1967 година