Бъдеща палестинска държава може да бъде демилитаризирана и да има временно международно присъствие за сигурност, което да осигури гаранции както на нея, така и на Израел, каза в петък египетският президент Абдел Фатах ал Сиси, цитиран от Ройтерс.

"Казахме, че сме готови тази държава да бъде демилитаризирана и може също да има гаранции за сили, независимо дали са сили на НАТО, сили на ООН или арабски или американски сили, докато постигнем сигурност и за двете държави, зараждащата се палестинска държава и израелската държава", каза Сиси по време на съвместна пресконференция в Кайро с испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александър Де Кроо.

Политическата резолюция, която изисква палестинска държава, основана на границите от 4 юни 1967 г., със столица Източен Йерусалим, остава недостижима, добави Сиси.

Арабските държави отхвърлиха предложенията арабски сили да осигуряват сигурността в Ивицата Газа след края на текущата военна операция на Израел там срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", която контролира Газа от 2007 г.

Йорданският външен министър Айман Сафади каза пред репортери в Лондон тази седмица, че арабските държави не биха искали да влизат в Ивицата Газа, която може да бъде превърната в "пустош" от военната офанзива на Израел.

"Какви са обстоятелствата, при които някой от нас би искал да отиде и да бъде видян като враг и да бъде видян като дошъл да почисти бъркотията, създадена от Израел?" каза той.

Оръжията замлъкнаха в Газа, примирието се спазва

Оръжията замлъкнаха в Газа, примирието се спазва

Израел предупреди, че спирането на боевете е временно