Израелската армия обяви, че сухопътната ѝ офанзива вече обхваща цялата ивица Газа, съобщава "Ройтерс".

Войната беше подновена, след като в петък приключи седемдневна пауза в боевете между израелските сили и бойците на "Хамас", при която бяха разменени 105 заложници, държани от палестинската групировка - повечето от които израелци, срещу 240 палестински затворници.

Новата вълна от насилие идва въпреки призивите на Съединените щати - най-близкият съюзник на Израел - страната да ограничи ударите срещу палестинските цивилни в новата фаза на своята офанзива, насочена на юг.

Вчера жителите на Газа изразиха опасения, че израелска сухопътна офанзива в южните райони е неизбежна. Танкове отрязаха пътя между Хан Юнис и Дейр ел-Балах в централната част на Газа, като на практика разделиха ивицата на три части.

Тази сутринт чрез социалната мрежа "Екс" израелската армия нареди на жителите на Газа да евакуират на юг около 20 района в анклава.

Израел ударил 10 000 пъти Газа от 7 октомври

Израел ударил 10 000 пъти Газа от 7 октомври

В Ивицата Газа са загинали вечe над 15 хиляди души

Въпреки че Израел твърди, че определя "безопасни зони" за цивилните в Газа, за да сведе до минимум щетите за тях, според служители на ООН и живущите в анклава е трудно тези заповеди да се спазват в реално време, предвид неравномерния достъп до интернет и ненадеждното електричество.

Базираният в Ливан представител на "Хамас" Осама Хамдан вчера подчерта, че няма безопасни зони.

Бомбардировките от военни самолети и артилерия също са били концентрирани върху Хан Юнис и Рафах - друг град в южната част на Газа, като болниците се борят да се справят с потока от ранени.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви докладва, че военните са ударили над 400 цели през уикенда, като са извършили обширни въздушни атаки в района на Хан Юнис, ликвидирали са бойци на "Хамас" и са унищожили тяхната инфраструктура в Бейт Лахия на север.

Вчера "Хамас" съобщи, че нейните бойци са се сблъскали с израелски войски на около 2 км от град Хан Юнис.

Израел иска буферна зона в Газа след войната

Израел иска буферна зона в Газа след войната

Тел Авив е уведомил няколко арабски държави за намеренията си

"Израелските отбранителни сили продължават да разширяват своята сухопътна операция срещу центровете на "Хамас" в цялата ивица Газа", посочи израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари.

Днес Израел съобщи, че броят на убитите военни от сухопътните операции в Газа е нараснал до 76.

Рано тази сутрин медиите на "Хамас" цитираха службите за спешна помощ, според които при израелски удар са убити трима цивилни служители на спешна помощ в град Газа в северната част на крайбрежния анклав.

Бежанският лагер Джабалия в северната част на Газа беше сред обектите, за които се съобщава, че в неделя са били поразени при въздушна атака.

Говорител на здравното министерство на Газа посочи, че няколко души са били убити от израелски въздушен удар.

Израел погва лидерите на "Хамас" по целия свят

Израел погва лидерите на "Хамас" по целия свят

Смъртоносната кампания може да отнеме години