Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че републиканците се опитват да затруднят гласуването на американския народ.

Байдън каза, че подкрепя каквато и да е промяна на правилата в Сената, за да бъде прието законодателство за правата за гласуване, предаде АП.

"За да защитя нашата демокрация аз подкрепям промяна на правилата в Сената, независимо по какъв начин е необходимо те да бъдат променени", заяви Байдън в реч в Атланта.

"Омръзна ми да мълча!", каза президентът на САЩ.

Първите месеци на 2022 г. ще бъдат решаващи за политиките на Байдън

Първите месеци на 2022 г. ще бъдат решаващи за политиките на Байдън

Предстоящите междинни избори изместват вниманието от ключови закони

Байдън посочи, че промяната на правилата като защита на "сърцето и душата на демокрацията" в Америка.

Президентът на САЩ припомни, че Републиканската партия "поставя пречки" и се опитва да "потисне" правото на гласуване, като се стреми да затрудни гласуването по пощата, ограничава броя на секциите и т.н. Той призова американците да подкрепя Закона за свободата на гласуване, за да се гарантира, че демокрацията е жива.

Президентът на САЩ отново обвини своя предшественик Доналд Тръмп в подбуждане на бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г. и заяви, че бунтовниците са опитали "преврат" и са се стремели да "отменят свободните и честни избори".

Байдън подчерта, че 6 януари не трябва да бележи край на американската демокрация, а "началото на ренесанса на демокрацията".

Необходими са 60 гласа в Сената за приемане на повечето законопроекти.

Байдън поканен да говори пред Конгреса на 1 март

Байдън поканен да говори пред Конгреса на 1 март

Традиционната реч "За състоянието на съюза" на президента на САЩ

Демократите не могат сами да достигнат този праг при настоящото съотношение на силите в горната камара на Конгреса, а републиканците са категорично против мерките в областта на правата за гласуване.