Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че ще поиска от Върховния съд да блокира рестриктивния закон в щата Тексас, който налага почти пълна забрана на абортите, предаде BBC.

Това се случва, след като федерален апелативен съд възстанови закона.

Върховният съд цитира процедурни въпроси, когато миналия месец реши да не се намесва, за да блокира.

Законът забранява абортите след откриване на ​​сърдечния ритъм на плода - понятие, оспорено от медицинските власти. Изключение се прави по медицински причини, но не и за случаи на изнасилване или кръвосмешение. Лекари, които извършват аборти, могат да бъдат осъдени.

Съдия в САЩ временно блокира забраната за аборти в Тексас

Съдия в САЩ временно блокира забраната за аборти в Тексас

"Важна стъпка" за възстановяване на конституционните права на жените в Тексас

Критиците твърдят, че тази разпоредба, която предоставя и парични награди за тези, чиито съдебни дела са успешни, позволява на хората да действат като ловци на глави срещу аборт.

Президентът Байдън се зарече да се бори със забраната на Тексас, като се позовава на конституционните права на американците.

В отговор на иск на Министерството на правосъдието относно закона на Тексас, окръжният съдия на САЩ Робърт Питман в Остин, Тексас, миналата седмица издаде предварителна заповед, която спира изпълнението му, наричайки го "грубо противоконституционно нарушение. Но Апелативен съд ефективно възстанови забраната в Тексас.

Очаква се Министерството на правосъдието официално да подаде жалбата си през следващите дни.

Решението на Върховния съд - който има консервативно мнозинство - ще се наблюдава отблизо в САЩ. Първоначалният му отказ да се намеси се разглежда като потвърждение на консервативните му наклонности след назначения от бившия президент Доналд Тръмп.